Fotó: Dódity Gabriella Facebook-oldala
Hirdetés

– Mi az oka annak, hogy Kránitz Krisztián neve rendre felmerül, amikor Kispesten valami gyanús ügy kerül a felszínre?

– Az elmúlt egy évben nyilvánosságra került furcsa ügyletek szálai valóban szinte minden esetben Kránitzhoz vezettek. Nem tudom, ez azért van, mert kulcsfigura, vagy azért, mert többeket irritál, ezért róla teregetnek ki információkat. Mindenesetre az biztos, Kránitz érinthetetlennek gondolja vagy érzi magát, tudja, hogy semmitől nem kell tartania, amíg Gajda Péter a polgármester Kispesten. Rengeteg ügyben felmerült már a neve, azonban a botrányok ellenére is elmozdíthatatlannak tűnik. Volt, aki a köreikből arra a kérdésre, miért nem szabadul meg Gajda Péter Kránitz Krisztiántól és Lackner Csabától, úgy felelt: „így fogják őt”. Válaszának a két ökölbeszorított karját egymás fölé helyezve adott nyomatékot.

– A helyzet akkor úgy áll, hogy a polgármester nem tud megszabadulni a két teherré vált emberétől?

– Úgy tűnik, különösen Kránitz Krisztián részesül védelemben. Gyanús ügyek tucatjai kerültek elő, mégsem történt semmi. Mindenki számára egyértelmű, hogy méltatlan lett a vagyonkezelőnél betöltött pozíciójára, de nem merik eltávolítani. Folyosói pletykák szerint arra készülnek, hogy hamarosan átbuktatják a Gazdasági Ellátó Szervezet igazgató-helyettesi székébe. A vagyonkezelőt ugyanis beolvasztják a Gazdasági Ellátó Szervezetbe, erről döntött nemrég a polgármester. Érdekes, két hónapja még azt tervezték, hogy a Közparkot és a vagyonkezelőt vonják össze. Menet közben, gondolom, arra is rájöttek, hogy hamarosan lejár a vagyonkezelői igazgatói megbízatása Kránitznak, és meg kell pályáztatni az igazgatói állást. Kránitz újbóli kinevezése ismét hatalmas botránnyal járt volna, ezért úgy vélem, egyszerűbbnek látták a cégek átalakításával megmenteni őt. 

Korábban írtuk

– Valahol szivároghat a rendszer, ha mégis sorra buknak elő a hozzá köthető furcsa ügyek?

– A hangfelvételek nyilvánosságra kerülésével lassú erózió indult el. A körülöttük dolgozók közül sokaknak szerintem a hiányzó mozaikok egy-egy darabjával összeállt a kép. Úgy látom, hogy nem is csak a napvilágra került ügyek, hanem az az arrogancia és gőg irritál sokakat, ahogyan ezt a botrányt kezelik. Mintha az ég világon semmi nem történt volna, úgy viselkednek. Egyre többen vannak azok, akik megelégelték a kerület élén álló társaság működését, ezért egyre sűrűbben érkeznek hozzánk és a sajtó munkatársaihoz is megkeresések, információk, hogy mire figyeljünk oda. Számos információ név nélkül érkezik, ez is borzasztó egyébként, hogy a rendszerben dolgozók mennyire félnek. Név nélkül hívta fel valaki a figyelmet egyébként Kránitz barátnőjének üresen álló önkormányzati lakására is azzal az információval együtt, hogy a városházáról hiába kérik Kránitzot, adják le a lakást, ezt nem teszi meg.

– Kránitz állítja: 2020 elején a nő visszaadta a lakást az önkormányzatnak…

– De akkor miért nem lakik benne senki? Elfogadhatatlan, hogy míg kispesti családok tucatjai várnak krízishelyzetben megoldást az önkormányzattól a lakhatásukra, addig Kránitz Krisztián barátnőjének szociális bérleti díjú önkormányzati lakása a jelek szerint évek óta üresen áll.

– Ez még nem bűncselekmény.

– Azonban a bérleti szerződésben foglaltakat sérti az eset, hiszen az kimondja, hogy bérlő köteles a lakásban életvitelszerűen lakni, éppen azért, hogy ne vegye el másoktól a lehetőséget, ha nem szorul rá a lakásra. Amúgy meg jól példázza azt az urambátyám rendszert, amelyet működtetnek, és ahogyan a kerületi vagyonra tekintenek. A szóban forgó hölgy kaphatott szolgálati lakást, hiszen az önkormányzat kötelékében dolgozik. Viszont minimum etikátlan és felháborító, hogy míg sokgyerekes családok átmeneti otthonba kényszerülnek, addig valaki úgy kap lakást, hogy nincs ráutalva, nem is használja azt. Harminc szolgálati lakásra adtak le kérelmet bölcsődei, óvodai dolgozók, olyanok, akiknek valóban szükségük van rá, emellett közel ötven, krízishelyzetben lévő kispesti család kérelme is a hivatal asztalán fekszik. Arról meg nem is beszélve, hogy egy napokban történt tűzeset károsultjai is, akiknek mindenük odaveszett, hotelben és albérletben húzták meg magukat, mert az önkormányzat nem tudott lakást adni azonnal, miközben több másik mellett a jelek szerint az imént említett lakás is üresen áll. Embertelen és felháborító!

– Várható, hogy a közeljövőben újabb kispesti ügyre csodálkozhatunk rá?

– Szerintem lesznek még meglepetések, abban azonban biztos vagyok, már csak idő kérdése, hogy a teljes kártyavár összeomoljon. Összességében pedig bízunk a hatóságok munkájában, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a NAV is nyomoz. Mi maximum politikailag mondhatjuk ki, ami számunkra egyértelmű: méltatlanná váltak Kispest vezetésére. Az esetleges bűncselekmények bizonyítása már nem a mi hatáskörünk, nem a mi feladatunk.