Az ügy hátterében az egyetlen alternatív magyarországi lakossági gázszolgáltatást végző Emfesz Kft. körüli viták állnak. E cég beszállítója a svájci bejegyzésű, Ukrajnában tevékenykedő Rosukrenergo (RUE), mely felerészben a Gazprom, felerészben az Emfeszt birtokló Dmitrij Firtasé. A januári gázkrízis egyik hozadéka az volt, hogy a RUE-t kiiktaják a kereskedelmi láncolatból, ám arról nem esett szó, mi lesz a hazai gázforgalom immár ötödét adó Emfesszel.

gázvezeték

Góczi István ügyvezető hangsúlyozta: biztos abban, hogy a Gazprom a felerészben birtokolt társaság szállítási kötelezettségeiért jótáll. Csakhogy a tények erre rácáfolni látszanak: a Rue azt hangoztatja, hogy rendelkezik bizonyos mennyiségű gáz felett Ukrajnában, amit az Emfesznek le is szállít a magyar-ukrán határra, ám a Gazprom szerint a magyar alternatív szolgáltató voltaképp ‘kilopja’ a gázt a rendszerből. Az orosz óriás álláspontja szakértők szerint vélhetően enyhülne, ha a megvehetné az Emfeszt Dmitris Firtastól, azonban úgy tűnik, a felek a vételárat illetően nem jutnak egyezségre.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) az ügyben vizsgálatot indított, de még nem telt le az erre szabott 90 napos határidő. A felek azonban láthatóan nem akarják megvárni a MEH határozatát.

Az ukrán állami rendszerirányító tegnap azt közölte a Mol-tulajdonú Földgázszállító Zrt.-vel, hogy csak a Gazpromexport vevői számára adnak gázt. Csakhogy ez az FGSZ számára nehezen értelmezhető, hiszen a cég hivatalosan nem tudja, kik a Gazpromexport vevői. A helyzetet bonyolítja, hogy a gáztovábbítást praktikusan nem lehet megszüntetni csak az Emfesz számára.

Mindenesetre az FGSZ a nyomás helyreállítása érdekében az ukrán mérsékléssel arányosan tegnap csökkentette a továbbítást Magyarország belseje felé, ez azonban olyan kis mennyiség, hogy a napi egyensúlyban semmiféle zavart nem okoz.

Góczi István azt mondta: az Emfesz tegnap át tudta venni a számára szükséges teljes mennyiséget, az azonban már korántsem biztos, hogy ezt ma is meg tudja tenni. Az Emfesz ügyvezetője visszautasítaná, ha a magyar rendszerirányító a lecsökkentett mennyiségből csak az Emfesz számára nem továbbítana gázt. Úgy véli: az ilyen tisztázatlan helyzetekre van az ország stratégiai gáztartaléka.

(hirado.hu/Népszabadság)