A Gravoform Kft.-t közbeszerzési eljárásban választották ki a feladatra, és idén május végén kötöttek velük 2012 végéig szóló szerződést. A cégnek 2007-ig az a Winkler Gyula volt a tulajdonosa, aki évek óta Bajnai Gordon miniszterelnök közeli munkatársaként, tanácsadójaként tevékenykedik, illetve a Szerencsejáték Zrt.-nek igazgatósági tagja. A Gravoform Kft. ügyvezetője nem más, mint az ő testvére, Winkler Ferenc.

A Magyar Nemzet megkérdezte a BKV sajtóosztályán, hogy volt-e szerepe a cég mögött állók kormányzati kötődésének a megbízásban, de erre nemmel válaszoltak. Kiemelték, hogy ez a társaság nyújtotta be az összességében legelőnyösebb ajánlatot az ár és a vállalt határidők tekintetében, ráadásul a 315 millió forint csak egy keretösszeg, amelyet nem feltétlenül kell teljes egészében fölhasználnia a BKV-nak.

Üzleti érdekeltségeibe tartozó személlyel kötött tanácsadói szerződést a BKV igazgatótanácsának elnöke – tudta meg az MR1-Kossuth Rádió. Tótfalusi György Futó Sándort elnöki főtanácsadójaként alkalmazta. Az azóta elbocsátott, addig viszont Tótfalusi jobb kezének számító Futó Sándor több mint 30 millió forintos végkielégítéssel távozott a közlekedési vállalattól.

Futó, illetve Molnár László vezérigazgatói főtanácsadó felmentését tavasszal egyébként maga Kocsis István vezérigazgató kezdeményezte. Kocsis kinevezése előtt a BKV vezérigazgatói székére – a hírek szerint – még Futó is pályázott.

A dokumentumok alapján most kiderült, a közlekedési vállalat igazgatósági elnökének és Futó Sándornak több közös üzleti érdekeltsége is van. Így a még 2005-ben alapított Pro Advis Tanácsadó és Szolgáltató Kft., amelyben Futó Sándor és a Benefit G8 Ingatlanfejlesztő Kft. is tulajdonos. A cégjegyzés szerint mindkét cég a Kiss János altábornagy utca 30/b alatt működik.

A Benefit G8 Kft. tulajdonosait keresve aztán megtaláljuk a közlekedési vállalat Igazgatótanácsi elnökének édesanyját, és a Benefit 2002 Ingatlanbefektetési Szövetkezetet. A befektetési szövetkezet székhelyénél kutatva aztán szintén a Kiss János altábornagy utcai irodára bukkanunk. A Benefit 2002 Kft.-nél egyébként a felügyelőbizottsági tagok között egy időre feltűnik személyesen maga Tótfalusi is, mellette pedig újra ott szerepel felügyelőbizottsági tagként a BKV igazgatótanácsa elnökének édesanyja is. Futó Sándor tanácsaiért havonta 1 millió 420 ezer forintot, és annak 150 százalékos prémiumát kapta.

(nol.hu)