Fotó: Facebook/képernyőkép
Hirdetés

„Egy szó sem igaz az egészből, a bíróságon találkozom majd azokkal, akik valótlan információkat terjesztenek rólam” – ezt mondta Cseh Katalin, miután Anonymous jóvoltából kirobbant a családi cégét érintő botrány. A Magyar Nemzet emlékeztet: a sajtó arról írt, hogy a momentumos politikushoz, illetve a családjához köthető Pannónia Nyomda Kft. is tagja annak a cégcsoportnak, amely szisztematikusan összejátszva, gyanús körülmények között mintegy 4,8 milliárd forintnyi uniós pályázatot nyert el.

A perekből nem lett semmi, és a lap szerint ez nem véletlen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói ugyanis a közelmúltban tovább bővítették a momentumos politikushoz is kapcsolható céghálót. A NAV szerint egy cseh vállalkozás közbeiktatásával körbeszámlázás történhetett.

„Információink szerint a hivatal kiderítette, hogy a Bergman and Mülstein sro. nevű cseh vállalkozás kapcsolatban állt a Pannónia Nyomda, a Mondat és a Holotech Hungary Kft.-vel. Ez még nem is lett volna probléma, ám úgy tudjuk, a nyomozók több furcsa körülményre bukkantak. Az egyik ilyet két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszköz adásvétele ügyében tárták fel. Egészen rendhagyó módon a magyar vevő által kifizetett, összességében több mint egymilliárd forintos vételár maradéktalanul visszavándorolt a vevőhöz, vagyis a Holotech Hungary Kft.-hez. Az összeget egy szintén a céghálóhoz tartozó vállalkozás közbeiktatásával, részletekben adta vissza az eladó. (A megoldás olyan, mint amikor valaki vásárol egy autót, majd a vételárat egy másik kereskedőn keresztül visszakapja)” – írja a Magyar Nemzet. „Értesüléseink szerint a NAV nyomozói megállapították továbbá, hogy a cseh cég által kiállított ugyanazon sorszámú számlákat a Pannónia Nyomda és a Holotech Kft. több uniós pályázathoz is felhasználta. A hatóság azt gyanítja, hogy a fent említett két eszköz beszerzése meg sem történt, illetve, hogy a szereplők fiktív számlákat nyújtottak be” – áll a napilap írásában.

A tisztánlátás érdekében a NAV kezdeményezte, hogy az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh vádhatósághoz – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. Értesüléseik szerint az adónyomozók cseh banki adatokra, adóbevallásokra és különféle szerződésekre lennének kíváncsiak.

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet emlékeztet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyébként költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást azt követően, hogy Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő és egy magánszemély feljelentést tett a sajtóban megjelent információk miatt.

A botrány előzményei

Mint ismert, tavaly júliusban robbant ki az Anonymous-ügy: a bennfentes.net-nek küldött videókkal felbukkanó rejtélyes álarcos alak Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét segített leleplezni. Az információk nyomán a PestiSrácok szövevényes céghálóról, a Magyar Nemzet a vállalkozások kifizetődő költözködéséről írt, míg az Origo a közbeszerzéseken való összejátszások gyanújára bukkant. Arra pedig a Demokrata figyelt fel, hogy a Cseh Katalin által vezetett vállalkozás egy olyan projekttel pályázott uniós támogatásra, amely szerintük a magyar olimpiai pályázat sikerre vitelében is segítséget nyújthat, miközben Cseh Katalin momentumosként nem csupán aktív részese volt a 2017-es olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, hanem egyenesen vezéralakja.

A napvilágra került gyanús ügyek miatt Budai Gyula országgyűlési képviselő és mások is feljelentést tettek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, de vizsgálódik a OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) is.

A Cseh Katalin-ügyről szóló cikkeink itt olvashatók.