Már összesen öt gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség a Bige László műtrágyakirály szolnoki cégével, a Bige Holding Kft.-vel összefüggésben indult büntetőügyben – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, az érintettek Bige vállalkozásához köthető személyek, és mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

Hirdetés

Az előírtnál alacsonyabb minőségű termékeket állítottak elő

Az ügy előzménye, hogy még 2018 novemberében nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyár területén. A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai valósággal megszállták a szolnoki gyárat.

Azóta kiderült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének bűntette miatt. Az eljárásban tavaly három személyt „vettek elő” a nyomozók, nemrég pedig újabb két emberrel bővült a gyanúsítottak köre.

Utóbbi eljárásnak Bige egyelőre nem érintettje, de két másik ügyben már vádat is emeltek ellene. Az egyik büntetőügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 135 millió forintos vesztegetéssel vádolja a milliárdost, 2021 októberében pedig hűtlen kezelés és ugyancsak vesztegetés miatt emeltek vádat Bige László és öt munkatársa ellen, akik kétmilliárd forinttal károsíthatták meg a vállalkozó saját cégét.

Az utóbbi vádirat lényege szerint Bige Lászlóék rendszeresen állítottak elő az előírtnál alacsonyabb minőségű termékeket, melyek azonban felhasználhatók voltak. Ezeket aztán rendre értékesítették is, de a tényleges értéküknél jóval alacsonyabban, az önköltségi ár alatt.

Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest. A vád szerint Bigéék öt éven át, 2011 és 2016 között jártak el így.

Ez idő alatt megállapodtak a leértékelt termékeket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt nekik a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben. A milliárdos bűntársai így több mint hétszázmillióhoz jutottak hozzá. A vállalkozóval szemben börtönbüntetést, közügyektől való eltiltást, pénzbüntetést indítványozott az ügyészség. Emellett a vállalkozónak a vesztegetési pénzt is vissza kell adnia.

Nem mellékes az sem, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rekordösszegű, tizenegymilliárdos bírságot szabott ki a Bigéhez köthető Nitrogénművek cégcsoportnak. A cégcsoportot azért marasztalta el a GVH, mert más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon.

Drasztikusan növelték a műtrágya árát

A kartellezéssel drasztikusan növelték a műtrágya árát, ami súlyos károkat okozott a gazdáknak.

Tavaly a GVH végrehajtási eljárás megindítását kezdeményezte Bige László cégcsoportja ellen, miután a Kúria elutasította a vállalat első, azonnali jogvédelemre irányuló beadványát, ugyanis nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne.

Az ellenzék választási kampányát saját elmondása szerint támogató milliárdos és környezete ugyanakkor újabb azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztettek elő tavaly tavasszal, abban a Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a Nitrogénműveknek kedvező döntés született, ami azonban nem jogerős.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk