Hirdetés

„Imádom a sok jobboldali fotelhuszárt, akik a berlini merénylet után hisztérikusan migráns-simogatóznak, sorosoznak, ballibsiznek, úgy viselkednek, mintha a világ ért volna véget, vagy legalábbis a Vörösmarty téren történt volna a merénylet” – írta a Momentum főpolgármester-jelöltje közösségi oldalán a 2016-os berlini terrortámadás után.

A merényletben tizenkét ember meghalt, negyvennyolcan pedig súlyosan megsérültek, amikor a tunéziai származású Anis Amri a német főváros egyik karácsonyi vásárán kamionnal hajtott az emberek közé. A férfi 2015-ben kapott befogadott státuszt Németországban.

„Úgy viselkednek, mintha a világ ért volna véget” – ez volt a véleménye a történteken megrendülő kommentelőkről Kerpel-Fronius Gábornak. A politikus szerint német ismerősei sokkal méltóságteljesebbek és nyugodtabbak, mint a magyar hozzászólók, majd jobboldali honfitársaira utalva azt is hozzátette, „provinciális ország provinciális hőbörgői”.

Az egykori SZDSZ-es Kerpel-Fronius Gábor május végén lett a Momentum főpolgármester-jelöltje. Programjában a politikus azt ígérte, hogy a polgári értékeket, a szolidaritást és a könyörületességet fogja képviselni.

Csakhogy nem a berlini merényletről szóló posztja az egyetlen, amelyben Kerpel-Fronius Gábor lesújtó vagy degradáló véleményt fogalmaz meg. „Mennyi gusztustalan, rasszista ismerősöm van” – egy másik bejegyzésben így írt azokról, akik a tavalyi Horvátország–Franciaország futball vb-döntő után a torna igazi győztesének a horvát válogatottat tartották. „Mennyire agyhalott ez az ország, nemzetizünk meg migránsozunk” – írta, majd odaszúrta azt is, hogy a szerinte „rasszista posztok után még jobban örül annak, hogy a franciáknak szurkolt”.

A tavalyi választások előtt Kerpel-Fronius Gábornak a fideszesekről is volt véleménye, akiket egyszerűen csak hárommillió „droidként” jellemzett. Hasonlóan a szocialista Bangóné Borbély Ildikóhoz, aki áprilisban az ATV-ben arról elmélkedett, hogy a Fidesz támogatottsága a patkányok számával áll összefüggésben.

„A férgeket ki kell ásni, a tetveket meg kell tizedelni, és engedni kell ezt a jobb sorsra érdemes várost paraziták nélkül növekedni” – ezt már az ellenzék közös esztergomi polgármesterjelöltje, Cserép Jánosírta egy blogbejegyzésben arról, hogyan képzeli el saját vezetése alatt a város jövőjét. Cserép Jánost független jelöltként Esztergomban az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatja. Korábban viszont Kerpel-Fronius Gáborhoz hasonlóan ő is a Momentumban politizált – közölte az M1 Híradója.