A lapnak egy kis kerülővel, egy MSZP-s forrás segítségével sikerült megszereznie a képviselő indoklását is. Ez alapján valószínű, hogy bár az MSZP frakciónak hónapok óta nincs már vezetője, azért a tagok közül néhányan biztosan el fognak gondolkozni rajta.

A képviselő indoklásában azt hangsúlyozta, hogy „sem pártot sem képviselőcsoportot nem lehet piaci alapon egyéni érdekek mentén megszervezni. A közösséget ugyanis nem elsősorban racionális, hanem érték és érzelmi alapú erők tartják össze.”

Bátky Endre utalást tett a Szenteczky János MSZP-s polgármester-jelölt által irányított Csepeli Vagyonkezelő Zrt. lakásmutyi ügyeire is. Mint fogalmazott, „magam is hibásnak érzem abban, hogy a frakció nem élt azzal a befolyásával, hogy az önkormányzati társaság irányításába beleszóljon. Sőt! Ugyan mi 29-en voltunk a köztulajdon elsőszámú képviselői, a társaság önjáróvá vált és ez utólag valamennyiünket rossz színben tüntet fel.”

Bátky Endre indoklását teljes egészében az alábbiakban olvashatják:

„A frakció a párt képviselőcsoportja. Az MSZP Csepeli Szervezete mára törtető fiatalok pénzügyi alapon szerveződő közösségévé vált – ezért is távoztam abból korábban – így annak képviselőcsoportjában való részvételem is értelmét vesztette.

Meggyőződésem, hogy sem pártot sem képviselőcsoportot nem lehet piaci alapon egyéni érdekek mentén megszervezni. A közösséget ugyanis nem elsősorban racionális, hanem érték és érzelmi alapú erők tartják össze.

Számos alkalommal a frakciófegyelemre tekintettel támogattam meggyőződésemmel ellentétes előterjesztéseket remélve, hogy más ügyekben nem az egyéni érdekek és egy bizonyos szűk kör kiszolgálása mentén dönt a testület MSZP-s többsége, és a csepeli lakosság érdekei is érvényre juthatnak. A frakció-fegyelem azonban csak egyoldalúan élt sajnos, így támogató szavazataim rendre nem hoztak eredményt.

Magam is hibásnak érzem abban, hogy a frakció nem élt azzal a befolyásával, hogy az önkormányzati társaság irányításába beleszóljon. Sőt! Ugyan mi 29-en voltunk a köztulajdon elsőszámú képviselői, a társaság önjáróvá vált és ez utólag valamennyiünket rossz színben tüntet fel.

Az új testületre vár annak tisztázása, hogy történt-e szabálytalanság a társaság működésében. Nekünk mindössze annyi tisztünk maradt, hogy élére álljunk az elkerülhetetlennek.”

(Csepel.info)