Az MSZP és a Párbeszéd azt javasolja a Jobbik-frakciónak, hogy vonja vissza Nyikos László jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságába.

Fotó: MTI, archív

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Mellár Tamás, a Párbeszéd frakció országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága tíz igen, 4 nem szavazattal támogatta, hogy a KDNP által jelölt Szényei Gábor Andrást, a Fidesz-frakció által jelölt Madarász Lászlót és a Jobbik által jelölt Nyikos Lászlót újból javasolják az MNB felügyelőbizottsági tagjának.

Bangóné Borbély Ildikó arra hívta fel a figyelmet: az MSZP, a Párbeszéd és a DK által jelölt Mártha Imre Edgárt több ellenzéki frakció támogatta, mint Nyikos Lászlót, akire a bizottsági ülésen még a jobbikos Volner János sem szavazott igennel.

„Ha a Fidesz valamilyen posztra ellenzékinek mondott jelöltet támogat, akkor élünk a gyanúperrel, hogy az ő politikai céljainak maximálisan megfelel” – fogalmazott.

Mellár Tamás azt mondta: a szavazás után az a helyzet állt elő, hogy az MNB hat felügyelőbizottsági helyéből mindegyikét a Fidesz kapta meg, hiszen két pozíció a minisztériumé, egy a kormányé, a megmaradó három helyből pedig két hely a Fidesznek, egy pedig az ellenzéknek jár, ez utóbbira viszont szintén csak kormánypártiak szavaztak.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP, illetve a Párbeszéd részt vesz-e Gyurcsány Ferenc DK-elnök által keddtől meghirdetett tüntetésen, Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: a DK saját rendezvényeként értékelik a demonstrációt, és az MSZP tagjaira bízzák, hogy részt vesznek-e ezen.

Mellár Tamás ugyanakkor úgy vélte: nem járható út, amit Gyurcsány Ferenc meghirdetett, mert nem lehet egy-két napra koncentráló akciósorozattal leváltani a kormányt, ennél sokkal többre van szükség.

A napirend elfogadása után az Országgyűlésben döntöttek a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnökéről és tagjairól. Elnöknek Papcsák Ferencet 118 igen, 50 nem szavazattal választották meg. Tagjainak jóváhagyták Madarász Lászlót, Szényei Gábort és Nyikos Lászlót 142 igen, 27 nem szavazattal, és egy tartózkodással. A szavazás után az új elnök és a tagok letették esküjüket.