A rendezvény után Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő elmondta, hogy a vendégek politikai hovatartozástól függetlenül egyetértettek a tiltott teljesítményfokozók (doppingszerek) használata elleni harc jelentőségében. Ez a célkitűzés egyébként a készülő új magyar sporttörvénynek is az egyik alapvető eleme.

A rendezvény három paneljében a sport szociális dimenzióit, a sportolók kettős karrierjének realitását és a profi sportolókkal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a politikusok és szakértők.

Az ülésen résztvevő Bagó Zoltán szerint a Lisszaboni Szerződés életbe lépése óta fontos változások mentek végbe a sport területén. A néppárti politikus az EP szerepét abban látja, hogy annak a sport területén tett véleménynyilvánítása után a Bizottság remélhetőleg megfelelően fog reagálni a politikai ajánlásokra. Androulla Vassiliou az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos beszédében az oktatási miniszterek keddi gödöllői informális találkozójához kapcsolódóan kiemelte: a sport nagyszerű eszköz a fiatalok aktív állampolgári magatartásra való nevelésében. A résztvevők továbbá hangsúlyozták, hogy a doppingszerek használata elleni nemzeti szabályozásokat össze kell hangolni az európai jogszabályokkal. Többek szerint elengedhetetlen, hogy minden ország rendelkezzen antidopping ügynökséggel.

Az önkéntesség évének és a sport önkéntességen alapuló természetének összekapcsolásakor újra felmerült a kezdeményezés, hogy a sport területére is kiterjesszék az Erasmus programot.

Az Európai Parlament véleménye a bizottsági dokumentumról 2011 júniusában kerül megvitatásra az intézményben.