A hazai beruházás előkészítését és koordinálását végző ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Lehrner Lóránt közmeghallgatás keretében ismertette Szeged város lakosaival a projekt eddigi és a pályázat leadását megelőző munkálatait.

Az Európai Unió döntése után 2015. év végére Szegeden épülhet fel az a kutatási központ, melynek nagyberendezései a világon egyedülálló módon extrém nagy intenzitású és extrém rövid időtartamú fényimpulzusokat fognak biztosítani a nemzetközi tudományos közösség és részben az alkalmazott kutatások számára is.

A projekt első körös közbeszerzési eljárásainak lezárását követően létrejöttek a működéshez szükséges munkacsoportok, valamint biztosítottuk a szükséges pénzügyi, műszaki, tudományos és személyügyi szakmai hátteret. A tervezési és környezetvédelmi vizsgálati közbeszerzési eljárások jelenleg is folynak – mondta Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Jelenleg az ELI lézer kutatóközpont megvalósítását előkészítő GOP-1.5.1- 2010-0001 – ELI lézer kutatóközpont megvalósítását előkészítő projekt I. fázisa elnevezésű, Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás fő feladata, a pályázati anyag elkészítése, melyről a kormány jóváhagyását követően az Európai Bizottság 2012. évben dönt majd Brüsszelben.

A pályázati anyag elkészítéséhez az elmúlt hónapokban megtörténtek a kötelező környezeti vizsgálatok, a talajmechanikai, geológiai és szeizmológiai vizsgálatok, valamint kutatók bevonásával kidolgozás és megvalósítás alatt vannak a kutatási központ berendezési terveinek koncepciói.

Prof. Dr. Szabó Gábor, lézerfizikus, akadémikus, az SZTE rektora elmondta: minél hamarabb be kell indítani a szakemberképzési programokat is, melyre a magyar lézerkutatók alkalmasak, hiszen a legtöbben a világ különböző egyetemein már tartottak ilyen kurzusokat.