Újabb magyar rendőri kontingensek utaznak Észak-Macedóniába és Szerbiába, ahol a határőrizeti munkát segítik majd – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedden a rendőrség honlapján. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Mint írták, Észak-Macedóniába 30, Szerbiába 15 rendőr utazik. A magyar rendőrök főleg járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzéséért és felderítéséért, valamint közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. Nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek majd szolgálatot, hanem a két ország belsejében is. Mindkét kontingens terepjáró szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, az Észak-Macedóniába utazó kontingens mobil hőkamerával is támogatja az érintett határszakasz védelmét.

A magyar rendőrök szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

A tájékoztatás szerint Szabó Ferenc, a Készenléti Rendőrség Nyugat-Magyarországi Határrendészeti Igazgatóság vezetője kedden Budapesten búcsúztatta az észak-macedón-görög, illetve a szerb-észak-macedón határ megerősítésére kiutazó magyar rendőri kontingensek tagjait.