A képviselő a februári szíriai földrengés utáni a humanitárius helyzettel foglalkozó és a már több mint egy évtizede tartó válság lehetséges megoldásait feltérképező magas szintű konferencia keretében hangsúlyozta: 2011-ben kirobbant szíriai polgárháborút követő válság miatt mintegy 16 millió szíriai szorul nap mint nap humanitárius segítségre. Több mint kétmillió gyerek nem jár iskolába, mára egy egész generáció nőtt fel, melynek tagjai soha nem részesültek oktatásban. Hozzátette, hogy a februári földrengés a teljes összeomlás szélére sodorta Szíriát, a jelenlegi helyzet újabb menekültválsággal fenyeget, amit mindenképpen el kell kerülni.

Hirdetés

Hölvényi szerint a helyi egyházaknak és a keresztény szervezeteknek alapvető szerepe van a lakossági segélyek szétosztásában, nélkülük nem lehet beszélni a helyreállításról. Mint mondta, a keddi rendezvény alkalmat ad arra, hogy a Szíriában működő, több százezer ember sorsáért felelős egyházi és világi szervezetek megosszák igényeiket a brüsszeli döntéshozókkal azzal kapcsolatban, hogy milyen humanitárius segélyekre van valóban szükség az országban.

Hozzátette, hogy az esemény egyben előrendezvénye a jövő héten Brüsszelben tartandó uniós donorkonferenciának, amelynek célja az uniós tagállamok, a szomszédos országok, az ENSZ-tagok, a nemzetközi pénzügyi intézmények és más érdekelt felek pénzügyi hozzájárulásainak összehangolása.

Azbej Trisztán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programjaiért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a Hungary Helps programot az az elv vezérli, hogy „nem a bajba jutott embereket kell Magyarországra, Európába hívni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol szükség van rá.” A program emellett kiemelt figyelmet fordít az üldözött keresztények megsegítésére. Mint mondta, Szíria esetében mind a két szempont fontos, hiszen az országból a polgárháború kitörése óta több millióan vándoroltak el. Rámutatott, hogy a polgárháború borzalmai mellett a szíriai keresztény közösségnek az Iszlám Állam és más terrorszervezetek véres keresztényellenes atrocitásait is el kellett szenvednie.

Korábban írtuk

„Éppen ezért a Hungary Helps programon keresztül Magyarország, a magyar kormány immár hat éve támogatja a sokat szenvedett szíriai lakosságot, és teszi mindezt az egyházakon és az egyházi intézményeken keresztül” – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a támogatás kiterjed az egyházi infrastruktúrák újjáépítésére, az üldözött keresztény közösségek megerősítésére. „Ezeken keresztül a teljes ország a lakosságát támogatjuk, hogy ne kelljen hazájukat elhagyni, valamint az onnan elmenekült emberek vissza is tudjanak térni” – mutatott rá az államtitkár.