Efraim Zuroff elmondta: közel 70 évvel a holokauszt után még több száz náci háborús bűnös van szabadlábon, „a gyilkosok bűne pedig az idő múlásával nem lesz kisebb.”

Az amerikai Targum Shlishi alapítvánnyal közös program részeként 25 ezer eurót ajánlanak fel mindazoknak, akik hozzájárulnak náci háborús bűnök elkövetésében érintett személyek felkutatásához és felelősségre vonásához. A program mindenekelőtt a balti országok hatóságainak, valamint a németországi, osztrák, lengyel, horvát, román és magyar nyomozó hatóságok munkájának támogatása.

Az első „Utolsó esély” program 2002-ben indult, ugyancsak az amerikai alapítvánnyal közösen. A két program között a kiemelt országokat tekintve sincs változás. A program honlapján (http://www.operationlastchance.org) közzétett legfrissebb, 2011 áprilisi adatok szerint a Simon Wiesenthal Központ összesen 583 személlyel kapcsolatban végzett vizsgálatot.

Efraim Zuroff a dpa német hírügynökség beszámolója szerint elmondta: további 1300 esetről van tudomásuk, és az is nagy siker volna, ha ezek közül akár egy elmarasztaló ítélettel végződne. Hozzátette: az új programmal az úgynevezett bevetési csoportokkal, illetve a haláltáborokban kisegítő és őrzési feladatokat végzett személyekkel kapcsolatos vizsgálatoknak kívánnak lendületet adni. A náci háborús bűncselekményekkel vádolt John Demjanjukot elítélő májusi bírósági határozat egy sor további per megkezdéséhez ad esélyt – mondta Efraim Zuroff.

Az eset egyebek között azért számít vízválasztónak, mert John Demjanjuk az első nem német állampolgár, akit németországi bíróság náci háborús bűncselekményekben bűnösnek talált, és az első a náci háborús bűnökért elítéltek között, aki hadifogolyból lett lágerőr. Az ukrán származású férfi a sobibóri (Lengyelország) haláltáborban volt őr. Az ügyében eljáró müncheni tartományi bíróság ítélete szerint bűnsegédként részt vett 27900 zsidó legyilkolásában. Demjanjuk fellebbez az ügyben.

(MTI)