Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy foglalkozzon érdemben a szegregált oktatás felmérésével és felszámolásával, miután a Fővárosi Törvényszék első fokú döntésében megállapította, hogy országosan 29 iskolában oktatják szegregáltan a cigány gyerekeket – erről Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára és Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív, illusztráció

Kanász-Nagy Máté közölte: az LMP határozati javaslatban szólítja fel a kormányt, hogy végezze el a szegregáció felmérését az oktatásban. Hangsúlyozta: a szegregált oktatás két szempontból is rendkívül káros az adott iskolai közösség és a magyar társadalom számára, hiszen a hátrányos elkülönítés miatt a szegregált diákok nem találkoznak a többségi társadalommal, másrészt pedig a ezeknek iskoláknak sokkal rosszabbak a tárgyi, személyi és anyagi feltételei is.

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő – aki az azóta megszűnt Együtt színeiben került be egyéniben az Országgyűlésbe, majd az LMP frakcióhoz csatlakozott – elmondta: az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által közel tíz éve indított perben a Fővárosi Törvényszék most első fokú ítéletben mondta ki, hogy Magyarországon 29 iskolában nem teljesíti a fenntartó az egyenlő bánásmódból következő kötelességét, és ezekben az intézményekben szegregált módon oktatják a cigány gyerekeket.

Hozzátette: 13 iskola esetében olyan súlyos volt helyzet, hogy a bíróság szerint a kormányhivatalnak meg kell tiltania, hogy első osztályt indítsanak, mert már esély sincs arra, hogy normális oktatás tudjon kialakulni. A bíróság emellett deszegregációs terv kidolgozására kötelezte az érintett iskolákat, és 50 millió forint bírságot is kiszabott, amiből a tervek végrehajtását kell elkezdeni – közölte.

Szabó Szabolcs arra szólította fel a kormányt, hogy ne fellebbezzen az első fokú ítélet ellen, ne jogászkodjon, hanem fogadja el a bíróság döntését és kezdjen el érdemben foglalkozni a szegregált gyerekek ügyével. Ha a kormány fellebbez a döntés ellen, akkor cserben hagyja ezeket a gyerekeket – fogalmazott.

A politikus szerint a kormánynak országos kutatást kellene végeznie a szegregált oktatásról és létre kellene hoznia egy olyan intézményi hátteret, amely megfelelő segítséget és módszertani támogatást nyújt az iskoláknak és a pedagógusoknak.

Kanász-Nagy Mátét az újságírók Hadházy Ákos volt LMP társelnök azon nyilatkozatáról kérdezték, miszerint tévhit csupán, hogy a titkos ellenzéki egyeztetések miatt büntették volna csak meg, és hogy a valódi ürügy ennél kacifántosabb, illetve annyira „ciki” a határozat, hogy a pártjához sem lenne lojális, ha ezt elmondaná. Az LMP országos elnökségének titkára elmondta: néhány napon belül, a jövő héten lezárulhatnak a párt fegyelmi és etikai bizottságának másodfokon zajló eljárásai, de ezek nem tartalmi, politikai kérdéseket vizsgálnak, hanem azt, hogy az érintett személy az alapszabálynak, vagy a párt más döntéseinek megfelelően cselekedett-e.

Kanász-Nagy Máté nem kívánta kommentálni Hadházy Ákos szavait, és kérdésre válaszolva azt mondta, kiváló a kapcsolat vele.

Kérdésre válaszolva azt mondta: jó és bizakodó a hangulat az LMP-ben, a konfliktusok viszont „fel lettek fújva”. Hozzátette: politikai és szervezeti értelemben mindenféle vitás kérdést lezártak az tisztújításon, így most új fejezet nyílik az LMP történetében.