A vásárhelyi polgármestert Szabó Bálint jelentette fel aljas indokból vagy célból nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás, illetve becsületsértés bűncselekménye miatt. Az ügyet a Makói Járásbíróság tárgyalja – írja a promenad.hu.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Márki-Zay Péter ismét a vádlottak padján: a polgármester ellen Szabó Bálint jogász tett feljelentést aljas indokból vagy célból nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás, illetve becsületsértés bűncselekménye miatt.

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője valótlan tények híresztelése miatt kéri Márki-Zay felelősségre vonását. A Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elfogultságot jelentett be, így az ügyet végül a Makói Járásbíróságon tárgyalják. Az első tárgyalási fordulóra várhatóan március-áprilisban kerül sor, ahol a feleknek személyesen is meg kell jelenniük.

A jogász szerint december 2-i élő Facebook-videójában a politikus Botka László szegedi polgármestert védve a Szeviép-ügyben aljas célból nagy nyilvánosság előtt valótlan tényállításokkal, vádakkal illette őt. Hivatali vesztegetéssel hozta hírbe, miszerint hivatalos személyt, Magyarország kormányának tagját, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, országgyűlési képviselőt megvesztegetve százmilliós tételekért érte el a Szeviép-árvák állami kártalanítását.

Szabó Bálint úgy véli, Márki-Zay Péter az alábbi valótlan tényeket híresztelte a Szeviép-kártalanítás kapcsán:

„Lázár János ezzel a segítséggel akár mondjuk 100 millió forinthoz is juttathatta Szabó Bálintot, (…), vajon ebből a pénzből esetleg visszacsoroghatott-e Lázár János zsebébe valami, hiszen hasonló feltételezések szoktak lenni.”

A pórul járt kisvállalkozók képviselője feljelentésében legalább felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri a vádlottra, valamint 5 millió forint sérelemdíj megállapítását.

A promened.hu korábban megírta: Szabó Bálint összesen három rágalmazási büntetőpert is indított a vásárhelyi polgármester ellen a közelmúltban. Márki-Zay a Szeviép- és a K’Art-károsultak képviselőjét többszörösen elítélt bűnözőnek és büntetett előítéletűnek nevezte, emellett azt állította, hogy Szabó Bálint korábban Zuschlag Jánossal együtt vádlott volt, végezetül azt híresztelte róla, hogy hivatalos személyt megvesztegetve sikerült megvalósítania a Szeviép-kártalanítási programot. Mindhárom büntetőügyben a Makói Járásbíróságon áll majd a vádlottak padján Márki-Zay Péter.

A vásárhelyi polgármestert egyébként hazudozásai miatt decemberben egy hét alatt három polgári peres eljárásban is első fokon elítélte a bíróság, és mintegy 3 millió forintnyi bírság megfizetésére kötelezte.