Hirdetés

„A Nógrád megyei Szécsény az ország leghátrányosabb térségében található. Nem véletlen, hogy éppen itt létesítettek telephelyet a hálóban szereplő cégek. Itt nyújthattak be a legnagyobb intenzitás mellett pályázatot a 3D-s holografikus nyomdájuk kifejlesztéséhez” – írja a PestiSrácok. „Kutatás-fejlesztést, gyártósor-telepítést ígértek, sőt még kapacitásbővítésre is pályáztak és nyertek úgy, hogy közben a fejlesztés helyeként megjelölt épület kulcsát sem kérték el” – teszi hozzá a portál.

Az Ügy stábja a háló egyik cégének újabb telephelyét is megtalálta, szintén Nógrádban, a Vanyarc nevű kisfalu utolsó épületében, az erdő szélén, egy üveges üzemben. Egy, a terepet rendező férfi a Pesti TV-nek azt mondta, hogy most ott működik a holografikus nyomda. Aztán sietve távozott…

Mint ismert, a hét elején írta meg a Magyar Nemzet, hogy Szécsényben is hatalmasat kaszáltak annak a nyomdaipari céghálózatnak a tagjai, amelyek a momentumos Cseh Katalinék köré szerveződtek. Az újabb botrányos ügyletre a lap olvasója hívta fel a figyelmet.

A Momentum európai parlamenti képviselőjének köréhez bőven jutott az uniós támogatásokból. A Pannónia Nyomda Kft. – amelynek 2013 és 2018 között Cseh Katalin volt az ügyvezetője – és a társasággal azonos fióktelepeken, illetve székhelyeken működő további nyomdaipari cégek az elmúlt években összesen több mint 4,8 milliárd forintnyi EU-s támogatással gazdagodtak.

Az csak a hab volt a tortán, hogy mint arra a Demokrata felfigyelt, a Cseh Katalin által aláírt egyik pályázat szövege arra a budapesti olimpiai pályázatra hivatkozva kért támogatást, amelynek megfúrásában az EP-képviselőnek komoly szerepe volt.

Fotó: Facebook, képernyőkép

A cégcsoport tagjai elsősorban a Vác, Nádas utca és a Szirák, Jókai út 41. alatt folytatták tevékenységüket, legalábbis a pályázati anyagok és a cégiratok alapján. Ám a Magyar Nemzet egyik olvasója szerint a sajtó méltatlanul keveset foglalkozott Szécsény városával, ahol a vállalkozások 1,5 milliárd forintot meghaladó támogatást kaptak a Rákóczi út 125. szám alatti ingatlanra. A polgári napilap cikkében hozzátették: ezen a címen is felbukkan majdnem az összes cég, Cseh Katalinék pedig valamiért fontosnak tartották, hogy a már említett Pannónia Nyomda Kft. is „ideköltözzön”.

Az ingatlan tulajdonosa egyébként a pályázatok benyújtásakor az Unilever Kft. volt, azonban 2019 augusztusa óta ezt az épületet már a helyi önkormányzat birtokolja.

A lap szerint aki valaha foglalkozott EU-s pályázatokkal vagy legalábbis kicsit is ismeri ezt a világot, könnyen megértheti, hogy egyes vállalkozások miért akarnak Nógrád megyében »működni«: Az elmaradt régió fejlesztése különösen magas támogatási aránnyal bír, így minimális önerő befektetésével jóval nagyobb összegeket lehet elnyerni.

„A probléma tehát nem azzal van, ha valaki fejleszteni, kutatni, bővíteni szeretne, hivatkozva az ott élők érdekeire. A gond ott kezdődik, amikor a társaságok a vállalásaikat figyelmen kívül hagyva csupán a pénzt veszik fel, miközben nem csinálnak semmit” – tette hozzá a lap.

Korábban írtuk

A szécsényi képviselő-testületben már 2019-ben bűncselekménygyanút emlegettek azokkal a vállalkozásokkal összefüggésben, amelyekről mára egyértelműen kiderült, hogy Cseh Katalinék céghálózatához tartoznak. A testület szóban forgó üléséről felvétel is készült: Serfőzőné Fábián Erzsébet, aki a Tegyünk a szécsényiekért Egyesület támogatásával jutott be a testületbe, mindenre kiterjedő vizsgálatot szorgalmazva elmondta, hogy a Mondat Nyomdaipari Kft. és a Royal Press Hungary Nyomdaipari és Kommunikációs Kft. szerinte bűncselekménygyanús körülmények között juthatott 1,5 milliárd forintnyi támogatáshoz, kihasználva azt, hogy Szécsény kiemelten kedvezőtlen adottságú településnek számít. A politikus kíváncsi volt arra, vajon mit profitált a város a két vállalkozás tevékenysége következtében. Azt pedig különösen érdekesnek tartotta, hogy a cégek egy olyan ingatlant neveztek meg fióktelepként, amely akkor, az ülés időpontjában az önkormányzat tulajdonában volt.

„Éppen ezért a polgármestertől egyebek mellett arra várt választ, lehet-e tudni, hogy milyen tevékenység, fejlesztés zajlott az ingatlanban. Stayer László válaszából gyakorlatilag az derült ki, hogy semmilyen, a kulcs ugyanis az önkormányzatnál volt, amelyet senki nem vett fel” – írta a Magyar Nemzet.

A Hír TV stábja a cikk megjelenése után felkereste az említett címet, azonban a Cseh Katalinhoz köthető vállalatok cégtábláit sem látta az épületen.

A botrány előzményei

Mint ismert, júliusban robbant ki az Anonymous-ügy: a bennfentes.net-nek küldött videókkal felbukkanó rejtélyes álarcos alak Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét segített leleplezni. Az információk nyomán a PestiSrácok szövevényes céghálóról, a Magyar Nemzet a vállalkozások kifizetődő költözködéséről írt, míg az Origo a közbeszerzéseken való összejátszások gyanújára bukkant. Arra pedig a Demokrata figyelt fel, hogy a Cseh Katalin által vezetett vállalkozás egy olyan projekttel pályázott uniós támogatásra, amely szerintük a magyar olimpiai pályázat sikerre vitelében is segítséget nyújthat, miközben Cseh Katalin momentumosként nem csupán aktív részese volt a 2017-es olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, hanem egyenesen vezéralakja.

A demokrata.hu hétfőn megtudta: a NAV „költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt” folytat nyomozást Cseh Katalinék ügyében, múlt héten pedig Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő számolt be arról, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is megkezdte a vizsgálódást a momentumos politikusnőhöz kötődő céghálózat kapcsán.

A témáról írt cikkeink itt olvashatók.