A javaslat alapján a gáz lakossági fogyasztói ára április elsejétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember elsejétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október elsejétől 3,3 százalékkal csökken, jelentette be Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombati sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, hogy az Országgyűlés februárban, várhatóan kéthetes tavaszi ülésszakán dönt a javaslatról, amely figyelembe veszi a világpiaci árcsökkenéseket is.

Az időpontokat azzal magyarázta, hogy a gáznál az április 1-je a lehető legkorábbi időpont, a távhő árát a következő fűtési szezontól szeretnék mérsékelni, az áram esetében pedig körülbelül szeptemberre lesz elegendő, a fenntarthatósághoz szükséges tartalék az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nél és a többi szolgáltatónál.

Rogán Antal szólt továbbá arról, hogy a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítvány is elkészül még a parlamenti választás előtt, de azt javasolják, hogy arról a választópolgárok döntsenek április 6-án. Így ha a Fidesz-KDNP megnyeri a választást, akkor azt követően elfogadja az Országgyűlés az előterjesztést, világossá téve, hogy a rezsi árának emelésére profitérdekből nincs lehetőség. Ha azonban a „Gyurcsány-koalíció” kerül kormányra, akkor egyértelműen visszatérne a profitorientált közműszolgáltatás, a rezsi pedig nőne.

A Fidesz-KDNP pénteki évadnyitó frakcióülésén, Balatonszárszón a paksi atomerőmű-bővítés ügye is téma volt, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ismertette a kabinet rendelkezésére álló számításokat. Rogán Antal a kormányfőt idézve hangsúlyozta, hogy ma a paksi erőmű adja a magyar áramtermelés körülbelül 40-45 százalékát, és a legolcsóbb villamos energiát állítja elő az országban.

Abban az időszakban majd, amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, 10-13 százalékkal lesz alacsonyabb a hazai villamosenergia-termelés előállítási költsége – mondta a frakcióvezető. Ez azt jelenti, hogy „a paksi erőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés záloga”.

A sajtótájékoztatón részt vett Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője is, aki elmondta: pártja azért támogatja a rezsicsökkentést, mert az beleillik eszmeiségükbe. A fogyasztók érdekei mellett a fenntartható és biztonságos energiaszolgáltatás fontosságát is hangsúlyozta.

(mti)