Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központjának kilenc kisteherautóból, kisbuszból álló konvoja péntek hajnalban indul Kárpátaljára. Az MTI-t arról tájékoztatták, hogy a segélyszállítmányt a szervezet munkatársai, önkéntesek – köztük két pap és két diakónus – kísérik, összesen 18-an. A szállítmányt és a kísérőit csütörtök este a budapesti Szent István-bazilikában, szentmisén áldották meg.

Hirdetés

A Katolikus Karitász öt kisbusznyi élelmiszert és gyógyszert indít Barabásról Munkácsra, Aknaszlatinára és Kőrösmezőre, az újabb adománnyal kárpátaljai ingyenkonyhákat támogatnak.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, a háború kitörésétől kezdve segítenek a menekülteknek a határ menti barabási menekültponton, valamint Kárpátalján a menekültszállásokon, a kórházakban, az ingyenkonyhákon, az árvaházakban, de segítenek a magukra maradt kisgyermekes családoknak és időseknek is.

Hozzátették: újabb segélyszállítmányukkal – amely öt kisbusznyi tartós élelmiszerből, gyógyszerből és vitaminokból áll – a Munkácsi Karitász által működtetett konyhákat támogatják. Kiemelték, a 13 ingyenkonyha fenntartása már eddig sem volt könnyű feladat, most azonban a tartós élelmiszerek megnövekedett árai miatt szinte lehetetlenné vált.

Emlékeztettek arra: a Katolikus Karitász rendszeresen támogatja a Munkácsi Karitász területén működő konyhákat, a háború kezdete óta csaknem 70 alkalommal juttatott el számukra alapanyagokat, valamint egyéb, főzést nem igénylő tartós élelmiszert. Most a húsvéti ünnepek alkalmával kiosztott élelmiszercsomagokat pótolják, és az ingyenkonyhák további támogatására küldenek segítséget a kárpátaljai térségbe.

Hozzátették: az ingyenkonyhák működtetésének támogatása a továbbiakban is kiemelt célja a Katolikus Karitásznak, ehhez mind tartós élelmiszert, mind további mikrobuszokat juttatnak el Kárpátaljára.

Korábban írtuk