A Pécsi Vízmű Zrt. átvilágítása során az eddig ismertté vált 900 millió forintos váltó mellett újabb kötelezettségvállalások kerültek elő. Az anyacég 400 millió forint értékben adott biztosítékot a leányvállalatait hitelező bankoknak. A vízmű garantálta, hogy tulajdonosként mindent elkövet a leánycégek fizetőképességének megőrzéséért. Az átvilágítást végző ügyvédi iroda vezetője tud egy 900 millió forintnál magasabb összegű váltótartozásról is, amelynek – elmondása szerint – a cég mérlegében nincs nyoma.

Írásos nyilatkozatot kértük 2004-től minden olyan igazgatósági és felügyelő bizottsági tagtól, akik ismerhették a dokumentumokat – mondta el Szabó Iván. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy esetleg tiltakoztak-e a szerződések megkötése ellen – tette hozzá az ügyvéd.

A tartozásokról a vízmű többségi tulajdonosa, a pécsi önkormányzat nem tudott a polgármester állítása szerint. Páva Zsolt levélben tájékoztatta a vízmű kisebbségi tulajdonosa, a francia Suez vezérigazgatóját, akitől választ vár arra, hogy az anyacég tudott-e a vélt pénzügyi szabálytalanságokról. A vízmű gazdálkodása miatt a polgármester korábban feljelentést tett, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig elrendelte a nyomozást hűtlen kezelés gyanújával.

A Pécsi Vízmű Zrt. visszautasítja Páva Zsolt állításait. A közlemény szerint a cég átláthatóan működött, és végig a többségi tulajdonos önkormányzat felügyelete alatt állt. A polgármester sajtótájékoztatóján elhangzottakat a vízmű tételesen nem cáfolja, csak annyit ír, ha az ügy bíróságra kerül, bizonyító erejű dokumentumokkal tisztázza majd magát a társaság.

(hírTV)