Kormányfőtitkár-helyettesnek Zahoranszki Istvánt jelölték. A Babes-Bolyai Tudományegyetem politológia és közigazgatás karának oklevelével rendelkező köztisztviselő 2004 óta dolgozik a közigazgatásban a máramarosszigeti polgármesteri hivatalban.

Hirdetés

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkári tisztségére jelölt Barabasi Antal Szabolcs 2003-ban szerzett egyetemi oklevelet a Mezőgazdaság-tudományi és Állatorvosi Egyetemen, több cég igazgatója, szakterülete az állattenyésztés, az ezzel kapcsolatos beruházások hatékonyságának növelése, a nyereség optimalizálása, napi kapcsolatban áll a tenyésztői egyesületekkel.

Az egészségügyi minisztérium államtitkári posztjára az RMDSZ Vass Levente urológus főorvost, volt parlamenti képviselőt, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház volt orvosigazgatóját, korábbi egészségügyi miniszteri tanácsost, a – pályakezdő értelmiség szülőföldön való boldogulását szolgálati lakásokkal támogató – Studium-Prospero Alapítvány ügyvezető elnökét jelöli.

Az RMDSZ állandó tanácsa korábban nyolc államtitkári posztra – az oktatási, kulturális, környezetvédelmi, munkaügyi, fejlesztési, közlekedési, sport és ifjúsági, valamint az európai alapokért felelős minisztériumba – jelölt magyar szakembereket.

Korábban írtuk

A decemberi parlamenti választások nyomán alakult, Florin Citu vezette jobbközép bukaresti koalíciós kormányban – Kelemen Hunor szövetségi elnök személyében – miniszterelnök-helyettese és három minisztere van az RMDSZ-nek. A fejlesztési, közművesítési és közigazgatási tárcát Cseke Attila, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumot Tánczos Barna, az ifjúsági és sportminisztériumot pedig Novák Károly Eduárd vezeti.

Bukaresti sajtóértesülések szerint a koalíciós megállapodás alapján az RMDSZ-nek 12 államtitkára és öt prefektusa (megyei kormánybiztosa) lesz.