Fotó: MTI/Kiss Gábor (archív)
Hirdetés

A koalíciós kormányban jelen levő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 2021-ben kezdeményezte a bölcsődeépítési programot. A miniszter elmondta, hogy minden megyeszékhely és megyei jogú város számára jóváhagyta a szaktárca egy vagy két bölcsőde építését, ha a lakosság száma meghaladja a 100 ezret.

A miniszter minden megyei jogú város önkormányzatát továbbra is arra bátorította, hogy kérvényezze új bölcsőde építését, hiszen a fiatal családoknak nagy szükségük van az ilyen beruházásokra, a minisztérium pedig minden költséget fedez. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ javaslatára az állam átvállalja a bölcsődék működési költségeit is az önkormányzatoktól.

A most jóváhagyott beruházások értelmében Erdélyben Aranyosgyéresen, Nagyváradon, Szászvárosban és Déván épül ilyen létesítmény.

Cseke Attila elmondta, hogy az RMDSZ támogatja a fiatal családokat, és segíteni fogja az anyákat abban, hogy a gyermeknevelési szabadság lejártával visszatérjenek dolgozni, miközben a gyermekeik megfelelő környezetben és biztonságban lehetnek.

Korábban írtuk