Fotó: MTI, archív, illusztráció
Hirdetés

A vád lényege szerint a 2018. decemberi Kossuth téri demonstrációkon a vádlottak üveget, pirotechnikai eszközt dobtak a Parlament épületének védelmére felsorakozott rendőri sorfalra, és eltalálták a rendőröket, továbbá lökdösték a sorfalat, hogy áttörjenek rajta. Erőszakos magatartásukkal akadályozták a rendőröket jogszerű eljárásukban.

A nyomozó ügyészség hasonló ügyekben korábban több ember ellen emelt vádat, a bíróság eddig négy ügyben hozott ítéletet. Az előkészítő üléseken a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság két esetben egy év alatti felfüggesztett szabadságvesztést, egy esetben pedig pénzbüntetést szabott ki – az ítéletek ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett -, továbbá egy vádlottat az ügyészi indítványnak megfelelően egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt jogerősen.

Az ügyészség hétfőn benyújtott vádirataiban indítványozta, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottak ellen – figyelemmel a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi rendelkezésekről szóló kormányrendeletre – tárgyalás nélkül hozzon döntést.

Korábban írtuk