Újabb százezreket rekesztett ki a Fidesz a magyar nemzetből – sivalkodik Ujhelyi István vasárnapi közleményében.

Szanyi kapitány, Ujhelyi és Kunhalmi Ágnes az Országházban (Fotó: MTI, archív, szerk.)

Nem ismerek annál gusztustalanabb politikai kétszínűséget, mint amelyet a Fidesz mutat és amelyben minden nap csak egyre mélyebbre süllyed. Mérhetetlenül undorító, ahogyan önmagukat hamis módon nemzetinek vallják, miközben saját nemzettársaik ellen uszítanak

– fröcsögi a szoci EP-képviselő, aki szokás szerint nagyon zaklatott. Ujhelyi ez alkalommal Orbán Viktor egyik közelmúltbéli kijelentését nem képes megemészteni, ésszel felérni, megfelelően értelmezni: „az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz”.

 A szoci politikus szerint ugyanis ez alapján Orbán Viktor sokakat kirekeszt a magyar nemzetből, így az aradi vértanúkat és a külföldön élő, ott születő magyarokat is.

Miért rekeszti ki az itthon maradt skype-nagyszülőket is a magyar nemzetből? Hogyan vetemedhet arra egy magát nemzetinek mondó döntéshozó, hogy nem építi nemzetét, hanem tömegeket tagad ki belőle? Mi ez, ha nem gyomorforgató kétszínűség?

– teszi fel a kérdést az az Ujhelyi, aki mai fröcsögésével ha mást nem is, azt egyértelműen bizonyítja, hogy az elemi logika alapjaival sincsen tisztában. Orbán Viktor kijelentéséből ugyanis – a formális logika szabályai szerint – nem következik, hogy az nem magyar, akinek az unokája nem az, ezt sem nem állította, sem nem implikálta a miniszterelnök az idézett mondatával. (A logika nem tartozik a DK erősségei közé sem, Ujhelyihez hasonlóan ők is a miniszterelnök kijelentésén rugóznak.) Ha azt mondom, hogy „ha vasárnap van, akkor Ujhelyi fröcsög”, az nem jelenti azt, hogy „ha nincs vasárnap, akkor Ujhelyi nem fröcsög”. Sajnos – tehetjük hozzá – a szoci képviselő nem csak vasárnap szokott kibontakozni a rá jellemző stílusban. (A miniszterelnök egyébként arra a népszerű, sokak által idézett megállapításra utalt, ami teljességében úgy hangzik: „Nem az a magyar, akinek a nagyapja magyar, hanem az, akinek az unokája is az lesz.” De ez az összefüggés valamiért nem jelent meg a DK vagy Ujhelyi látóterében.)

Ujhelyi zavaros eszmefuttatása végén még azt is kijelenti, hogy a Fidesz vezetői bizony a pokolra jutnak:

Az, hogy a Fidesz vezetői megmérgezik a magyar nemzetet, olyan történelmi bűn, ami miatt bizonyosan a pokolra jutnak. Feltéve, hogy legalább a kereszténységük valódi.