Ujhelyi István elkezdett aggódni Magyarországért az uniós forrásmegvonások miatt.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Ujhelyi István május 2-án még örömmel fogadta „Orbán megbüntetését”, 13-án azért elégedetlenkedett, mert az Európai Unió nem lép fel keményebben a magyar kormánnyal szemben.

Mára viszont rátört az aggódás, és álságos sipákolásba kezdett: Orbánék tettei miatt nem bűnhődhet egész Magyarország! címmel. A következetesség sosem tartozott a baloldal erényei közé, abba a kérdésbe most ne is menjünk bele, van-e a baloldalnak bármilyen erénye.

A kiszivárgott legújabb bizottsági tervezet szerint akár huszonnégy százalékkal kevesebb uniós támogatást kaphat Magyarország a következő költségvetési ciklusban. Ez jelentős megvonás. Ez Orbán Viktor és a Fidesz évek óta tartó esztelen szabadságharcának eredménye: bűneik és hazugságaik miatt jelentős pénzmegvonás fenyegeti hazánkat. Nem engedhetjük meg, hogy az illiberális rezsim őrülete miatt a magyar gazdaság és a teljes magyar társadalom bűnhődjön!

– írja Facebook-oldalán a szoci EP-képviselő. Idézzük hát fel, hogyan látta a kérdést május elején az akkor még magát ünneplő Ujhelyi a Vége lehet az orbáni gengsztertempónak című közleményében:

Magyar szociáldemokrataként és európai hazafiként az elmúlt hónapokban számos alkalommal megfogalmaztam az Európai Bizottság felé: az az elvárásunk, hogy az uniós testület olyan megoldást találjon, amely nem károsítja meg a magyar embereket, nem vonja meg a Magyarországnak járó uniós forrásokat, de képes szankcionálni a Fidesz-kormányt annak bűnös és az európai szabályokkal ellentétes politikája miatt. Az Európai Bizottság által ma nyilvánosságra hozott költségvetési dokumentum ennek megfelelő javaslatokat tartalmaz. A „pénzügyi terrort” kiáltó kormánypropagandával ellentétben az Európai Unió nem veszi el Magyarország támogatási forrásait, a magyar emberek tehát továbbra is számíthatnak a fejlesztési pénzekre, számolhatnak az agrártámogatásokra, a gazdaság fejlesztését célzó uniós forrásokra.

Május 13-án pedig keményebb fellépést sürgetett az unió részéről:

Az Európai Unió túl megengedő, ez az igazság. Mamlasz gólemként tűri, hogy pofozzák, rúgják, gáncsolják, de hangzatos szólamokon és összeráncolt szemöldökökön túl alig futja valamire válaszul az illiberális bomlasztókkal szemben. Nehéz szánalom nélkül figyelni, ahogyan az európai intézményrendszer úgy lett a Fidesz pofozó bábúja, hogy közben a zsebeit két marokra pakolják kifelé. Hiába a Damoklész kardjának szánt szankciók és a »lediktátorozott« magyar kormányfőnek nyilvánosan leosztott junckeri parasztlengő, ha utána zsebre dugott kézzel lehet tovább fröcsögni az európai közösségre és lehet következmények nélkül teleplakátolni egy uniós tagállamot azzal, hogy »állítsuk meg Brüsszelt«.

Néhány nap leforgása alatt azonban már eljutott odáig, hogy elkezdett aggódni Magyarországért a forrásmegvonások miatt, amelyről korábban úgy fogalmazott: „Nem forrást veszítünk, hanem a kormányt szorítjuk arra rá, hogy betartsa a szabályokat”:

Felszólítom a kormányt, hogy ne tartsa tovább pajzsként maga előtt a teljes magyar nemzetet! Felszólítom a kormányt, hogy hagyjon fel végre az eszement Európa-ellenes politikájával és határozott, de bölcs kompromisszumok mentén érvényesítse hazánk érdekeit!

Ujhelyi végezetül magát szokás szerint hős hazafi képében tünteti fel.

Ujhelyi: vége lehet az orbáni gengsztertempónak- reagálás az Európai Unió költségvetési tervére – Magyar…

Gepostet von Ujhelyi István dr. am Mittwoch, 2. Mai 2018