Ujhelyi István taxisofőri tapasztalatairól elkészült az első videós összeállítás, amelyet az MSZP büszkén meg is osztott a párt Facebook-oldalán.

Képernyőfotó: YouTube.com

Ahogy megírtuk, Ujhelyi István taxisofőrnek állt, de sajnos csak átmenetileg. Ingyen utazást ajánlott a lelkes önként jelentkezőknek a Szegedi Ifjúsági Napokra, cserébe csak annyit kért, az utasok beszélgessenek vele Európáról. A videó tanúsága szerint nem is volt hiány az Ujhelyivel utazni vágyókból. 

A videó elején Ujhelyi István elmondja, nem a műfaj „nagy ászait”, D. Tóth Krisztát vagy James Cordent akarja utánozni, szándéka szerint

a politikusoknak akarok egy újfajta találkozási lehetőséget mutatni. Lehet, hogy majd mások is átveszik, mint az élő fogadóóráimat a Facebookon

– lelkendezik a szoci EP-képviselő.

A fájóan hosszú, húszperces videóban, aminek megnézését igazából senkinek sem ajánljuk, magasröptű diskurzusokat hallhatunk az Ujhelyi autójába beülő balliberális civilek és a szoci politikus között.

Amikor az anyósülésen utazó fiatalember, Viktor megjegyzi

én ezt az egyet tudom elítélni az unióval kapcsolatban, hogy annyiszor lett volna lehetőségük rácsapni Orbán kezére, amikor ő elkezdte lebontani a magyar demokráciát

– közben egy felugró videóban az isiászos Junckert látjuk, ahogy Orbán Viktort fogadja imbolyogva, előbb távolodik tőle, majd koordinálatlan mozgással közeledik felé, és úgy néz ki, mintha megpróbálna rácsapni a magyar miniszterelnökre. Mind a videóbejátszás, mind a megvalósítás hozza az Ujhelyitől megszokott magas színvonalat.

Ujhelyi kitér arra a kínzó dilemmára is, mit tegyen, amikor

bejön majd a plenáris ülés elé a magyar jogállamiságról szóló jelentés, aminek mondatról mondatra minden passzusa bizony arról szól, hogy – egyszerűsítsük le –, hogy ha most jelentkezne Magyarország az Európai Unióba, akkor a jogállamiság állapota miatt nem vennének fel minket. (…) Nekem az a kutya kötelességem, hogy rávilágítsak arra, hogy Magyarországon megakadt a demokrácia fejlődése. (…) Ti hogy szavaznátok a helyemben?

– szegezi a kérdést fiatal utasainak. Egyiküktől megtudhatjuk, ő bizony már kinőtt a túlzott nemzeti gondolkodásból. Zsenge korából kiindulva viszont túl sok időt nem is töltött benne.

Ujhelyi válaszul boldogan mondja, hogy ő az ország jövőjéért fog az ország ellen szavazni.

Egy későbbi utas kifejti, ő majd azt ajánlja a lányainak, ha felnőnek, hogy diplomázzanak le itthon, aztán kikíséri őket a határra, „próbáljanak ott valamit”. Ehhez csak gratulálni lehet.

A következő fiatal társasággal Ujhelyi ijesztő képet fest az EU-ból kilépő vagy az unió megszűnte utáni országról, ahol útlevélre lenne szükség és kikerülnénk a roaming-mentes övezetből. Ujhelyi István azt is kiemeli:

azok, akik ma elmennek, máshol vállalnak munkát, szabadon megtehetik – ez a lehetőség megszűnne.

Érdekes, hogy Ujhelyi most lehetőségként, és nem kivándorlási válságként hivatkozik erre a jelenségre. Ám aztán egyik későbbi utasával visszatalál önmagához, és már a munkaerőhiányon sápítozik.

Egy dologban viszont egyetérthetünk a véresszájú szocival:

én is úgy élem meg, hogy egy olyan történelmi időszakban lesz az európai parlamenti választás, amikor nemcsak egyszerűen az a kérdés, hogy egy-egy mandátum ehhez a párthoz, vagy ahhoz a párthoz csapódik, hanem igazi tétje van annak, hogy kiknek lesz több mandátuma a parlamentben.

Ujhelyi esélylatolgatásba is kezd, szerinte Európában lesz okuk örülni, de Magyarországon olyan mértékű az agymosás, hogy a Fidesz több mandátumot hoz el, mint ők, de

Én bízom abban, hogy erősödünk

– mondja optimizmussal telve, mire utastársa arcán őszinte meglepődéssel vág közbe: „Igen?” Erre Ujhelyi annyit mond:

Muszáj.

Az is kiderül, Ujhelyit a Quimby és Lovasi András érdekelte a SZIN-en. Egyik választáson sincs okunk meglepődni, mindkét balliberális zenész tökéletesen passzol a szoci politikushoz. Emlékezetes, Kiss Tibi, a Quimby frontembere a HírTV-ben trágár „versben” szidta a kormányt Veiszer Alinda műsorában.

Ujhelyi a fuvarok végén konstatálja:

El is fáradtam. Azért ez egy kemény meló, bevallom őszintén. Egyszerre vezetni és beszélni és figyelni is, és az allergia majd’ megöl!

Bizony, kemény a dolgozó emberek élete, és ez láthatóan az újdonság erejével hat az MSZP-s politikusra. Mégis ígéretet tesz, folytatja a taxizást, ugyanis kifejezetten jó élmény volt beszélgetnie az előzetesen ügyesen megszűrt ballib legénységgel.