Fotó: MTI, szerk.
Hirdetés

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy több területet is érint ez a kezdeményezés, Győr „leendő ellenzéki polgármesterével”, az MSZP helyi szervezetének elnökével, Pollreisz Balázzsal azonban két kulcstémában szeretne együttműködni.

Az egyik, hogy az EP közlekedési szakbizottságának alelnökeként partnerséget kínál, hogy megújulhasson a győri közösségi közlekedés; sokkal környezetkímélőbb és modernebb legyen.

A másik terület az európai egészségügyi szolgáltatásokat érinti – folytatta. Szeretnék ugyanis elérni, hogy az Európai Unióban (EU) legyen egy olyan közös európai minimum egészségügyi szolgáltatási jogszabály és ehhez hozzájáruló támogatási csomag, amelyre az önkormányzatok pályázhatnak. Azt szeretnék, hogy Győrben olyan egészségügyi szolgáltatási csomagot hozzanak létre, amely minőségi változást hozhat a város minden lakója életében – közölte.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője azt mondta: legfőbb céljuk elérni, hogy az önkormányzatokhoz közvetlenül jussanak EU-s források, így ne lehessenek a „bürokráciának és a korrupcióban érdekelt pártoknak és NER-lovagoknak a célpontja”.

Kitért arra is, hogy október 13-án szerte az országban az ellenzéki pártok közösen állítottak jelölteket, ami vitathatatlanul sikeres volt, mert megmutatták, hogy a Fidesz rendszere leváltható. Hozzátette: az együttműködést ott kell kezdeni, ahol az ellenzéki pártok a közös nevezőt meg tudják találni. Az önkormányzatiság kérdése pedig ilyen ügy, mert mindnyájan azt vallják, hogy Magyarországon a jogállamiságot, a demokráciát és az önkormányzatiságot vissza kell állítani – jelentette ki.

Az EU-ban Magyarországot fekete bárányként kezelik a jogállamiság folyamatos megsértése miatt – fogalmazott -, ezért az ellenzéki európai parlamenti képviselőknek az a feladatuk, hogy demonstrálják, Magyarországon van alternatíva, vannak Európában gondolkodó politikusok.

A Jobbik szeretné elérni, hogy az európai ügyészség joghatósága kiterjedjen Magyarországra. Ez garancia lehet arra, hogy közelebb vigyen egy tiszta, átlátható és korrupciómentes közélethez – mondta.

A bérfelzárkóztatás kérdésköréről a politikus kifejtette: az ellenzéki pártok között egyetértés van abban, hogy a bérfelzárkóztatást a versenyképesség növekedésén keresztül kell elérni. Ehhez szükséges az EU-s források jobb és tisztább felhasználása – emelte ki.

Rónai Sándor, a DK EP-képviselője elmondta: azért dolgoznak az Európai Parlamentben, hogy a támogatási forrásokat közvetlenül kaphassák meg az önkormányzatok, valamint a civil szervezetek, a kis- és közepes vállalkozások. Hozzátette, hogy a Life program keretében környezetkímélő, zöldberuházásokat lehetne támogatni közvetlenül.

Pollreisz Balázs, az összellenzék (DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP) által támogatott polgármesterjelölt ismét kifejtette, hogy első lépésként megvizsgálják majd az önkormányzat és a cégei szerződéseit, majd miután „visszavették a város becsületét”, építenek egy „tiszta jövőt”, amelyben az EU sokat tud segíteni.

Kitért arra is, hogy péntekre virradó éjszaka egyik segítőjének Freemail-címét és Facebook-oldalát feltörték, emiatt feljelentést tettek. Úgy fogalmazott: valószínűsíthető, hogy mivel „a Freemail tulajdonosa az Origo, annak a szerveréről sikerült bejutni a levelező rendszerébe és így a Facebook-profiljába”.