Hirdetés

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselőjelöltje szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, Európában évente négyszázezer, Magyarországon 16 ezer ember hal meg a légszennyezéssel összefüggő megbetegedések miatt.

Hozzátette: a magyar kormány ezekkel a gondokkal nem hajlandó foglalkozni, tíz éve folyik kötelezettségszegési eljárás a kormány ellen, mert semmit nem tesz a levegő minőségének javításáért. Az elmúlt években az uniós forrásoknak kevesebb mint egy százalékát használták fel ennek a problémának az orvoslására Magyarországon – jegyezte meg.

Jávor Benedek szerint közben az unió egyre erőteljesebb szabályokat fogadott el a légszennyezés visszaszorítása érdekében, például szigorodtak a járművek kibocsátásra és a légszennyező anyagok határértékeire vonatkozó szabályok. Sürgette ezeknek a szabályoknak az átültetését a magyar jogba.

Karácsony Gergely, több baloldali párt főpolgármester-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, az elmúlt kilenc évben a főváros gyakorlatilag semmilyen érdemi intézkedést nem tett azért, hogy Budapesten javuljon a levegő minősége, még a szmogriadóról szóló rendeletet is gyengítették.

Közölte, ma Budapest egyik legfontosabb problémája a légszennyezettség, ezért komplex intézkedésekre van szükség. Szükség van a zöldfelületek növelésére, korlátozni kell a dízelautók fővárosi használatát – sorolta javaslatait Zugló polgármestere. Szorgalmazta a főleg a peremkerületekben lévő elszegényedő háztartásokban a rossz fűtési technikák megszüntetését is célzott támogatással.

Karácsony Gergely úgy értékelt, 2019 őszétől olyan városvezetésre van szükség Budapesten, amely az EU-t a legfontosabb szövetségesének tartja ezekben az ügyekben.

Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja zöldügyek megjelenítését az EP szocialista frakciójában.

Szerinte Orbán Viktor kisodródott az Európai Néppárt frakciójából. „Orbán Viktor és fideszes politikusai Európa ellenségei közé ülnek be, szinte nullára redukálódik az érdekérvényesítési képességük” – fogalmazott.

Hozzátette: az MSZP és a Párbeszéd EP-be jutó képviselőinek a szocialista és a zöldfrakcióban azonban lehetőségük lesz a magyarok érdekeinek kőkemény képviseletére.

A babaváró támogatásra vonatkozó kérdésre Ujhelyi István hangsúlyozta, az Európai Bizottság (EB) nem indított vizsgálatot, a magyar kormány ebből is kampánytémát „faragott”. Bűnös magatartás ez a kormány részéről – tette hozzá

Jávor Benedek szerint az EB vizsgálatát maga a magyar kormány kérte, miután benyújtotta véleményezésre a jogszabályt. A magyar kormány egy olyan vizsgálat ellen folytat eljárást, amelyet saját maga kezdeményezett – jegyezte meg.

Volt kérdés arról, hogyan értékelik, hogy a CEU egyik professzora Facebook-oldalán a miniszterelnök Egyesült Államokbeli látogatásával kapcsolatban arra utalt, Lech Kaczynski volt lengyel államfő repülőgép-szerencsétlenségben halt meg. Jávor Benedek elmondta, nem olvasta a bejegyzést, amennyiben az tényleg megjelent, nem szerencsés.

Ujhelyi István közölte, hülyeségekkel ne zavarják, kampányfőnökként van bőven dolga, például hogy Magyarországon legyen olyan közmédia, amely az emberek valós problémáival foglalkozik.

Kaptak kérdést az ellenzéki szavazatszámláló bizottsági delegáltak számáról. Ujhelyi István közölte, az ellenzéki pártok gőzerővel dolgoznak a bizottsági tagok megbízásával. Hozzátette: az MSZP-nek lesz a legtöbb szavazatszámláló bizottsági tagja, a szocialista párt a szavazókörök felébe küld delegáltat.

A kecskeméti Mercedes-gyár bővítésének felfüggesztését az MSZP-s politikus úgy kommentáltat, hibás kormányzati politika az, amikor az ország gazdaságát a német autógyárak jövőjére építik.