Fotó: MTI, archív, szerk.
Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

A politikus a tervezett online egyeztetésről azt mondta: szeretné, ha az ellenzéki, „EU-párti” magyar európai parlamenti képviselőknek közös véleményük és „akciócsoportjuk” lenne a következő hetekben az Európai Parlamentben. Ezt azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság elnöke várhatóan szerdán hozza nyilvánosságra a 2021-27 közötti időszakra vonatkozó módosított költségvetési javaslatot, ami után nagy vita és érdekcsata kezdődik a pénzek elosztásáért.

Hangsúlyozta: minden magyarnak érdeke, hogy az EU következő hétéves keretköltségvetéséből Magyarország „a lehető legnagyobb tortaszeletet” szerezhesse meg. Ezért olyan megoldást szorgalmaz, amely alapján Brüsszel nem a magyar polgárokat bünteti, hanem a magyar kormány „kezéből veszi ki az eszközöket”.

Javasolta, hogy a következő hétéves költségvetés elosztásánál szempont legyen a csatlakozás az Európai Ügyészséghez. Ha pedig egy tagállami kormány megsérti a közös értékeket és szabályokat, vagy bizonyítható módon nem arra fordítja az európai uniós pénzeket, mint amire azokat az európai adófizetők adják, akkor Brüsszel hozzon létre olyan mechanizmust, hogy a pénz elosztásáról központilag dönt.

Korábban írtuk

A szocialista politikus azt is kérte: Brüsszel teremtse meg a lehetőséget arra, hogy városok vagy régiók közvetlenül szerezhessenek európai uniós forrásokat, pályázhasson például Budapest, Szeged, Miskolc vagy Pécs, de akár Érd vagy Kübekháza is.