Fotó: képernyőkép
Hirdetés

A 168 Óra több forrásból is úgy értesült, hogy Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság egykori újságírója, Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő asszisztense, sajtósa készítette azt a videót, amelyen egy magát mentőápolónak kiadó nő többek között arról beszélt Korózs Lajos szocialista parlamenti képviselőnek, hogy haldokló, továbbá nem megfelelően ellátott betegek hazaszállításában vett részt – írja a hetilap internetes oldala.

Mint ismert, a nőről kiderült: sem az Országos Mentőszolgálat, sem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, sem az Állami Egészségügyi Ellátóközpont nyilvántartásában nem szerepel, sőt az általa megnevezett Szamaritánus Mentőszolgálat is határozottan cáfolta, hogy a hölgy valaha is dolgozott volna náluk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának álláspontja szerint a videóban elhangzott hamis állítások a jelen veszélyhelyzetben különösen alkalmasak voltak a társadalomban indokolatlan nyugtalanság keltésére, az egészségüggyel szembeni közbizalom aláásására, ezen keresztül a járvánnyal szembeni védekezés hatékonyságának lerontására. A tárca ezért bejelentette: rémhírterjesztés miatt büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

A 168 Óra telefonon elérte Szalay Tamás Lajost, aki maga is elismerte a videó készítését.

Fotó: Ujhelyi István Facebook-oldala (képernyőfotó)

Ujhelyi István az alábbi közleménnyel reagált a leleplezésre:

Korábban írtuk

„A sajtóban megjelent állításokkal kapcsolatban egyértelművé kívánom tenni, hogy közvetlen munkatársam, Szalay Tamás Lajos az MSZP videójának felvételéhez mindössze technikai segítséget nyújtott a szabadidejében, annak előkészítésében és tartalmában semmilyen szerepe nem volt. Minden egyéb, a videóval kapcsolatos kérdésben kérem, keressék az MSZP sajtóosztályát” – írta a politikus, aki tehát nem ítélte el a rémhírterjesztő videó készítését.