Illiberális kekeckedőktől félti az Európai Uniót Ujhelyi István, aki sorsfordítónak tartja a jövő évi EP-választást.

Ujhelyi István vasárnapi fröcsögése lassan már épp annyira hozzátartozik a hét utolsó napjához, mint a kora reggeli kalapálás átszűrődő hangjai a szomszédból. A szoci képviselő saját számításai szerint immáron százkilencvenharmadik alkalommal kongatja a harangokat vasárnapi közleményeiben.

Mai írásából megtudhatjuk, ő már most megkezdte a felkészülést a jövő évi EP-választásokra:

Jelen tudásunk szerint 2019. május 26-án lesznek a magyarországi EP-választások. Az Európai Parlament összetételéről szóló voksolás rendszerint alacsony részvétel mellett zajlik, a választók egy része azt gondolja, hogy csak a „banán görbületéről” szól ez a vasárnap. Pedig nagyon tévednek.

Az uborka görbületét szabályozni kívánó uniós előírások legendásak, kedves, hogy Ujhelyi emlékeztet bennünket erre a röhejes epizódra. Kis uniós abszurd. No de félre a görbületet, elvégre sorsdöntő választás előtt állunk, még a szoci képviselő szerint is, ugyanis:

Az európai tagállamok illiberális kekeckedői arra készülnek, hogy végzetesen meggyengítsék az Uniót és ha nem is tudják átvenni a hajó teljes irányítását, minimum zátonyra futtassák.

Már látjuk is lelki szemeink előtt Búvár Kundként alámerülni Orbán Viktort, de igazán még át sem tudjuk adni magunkat a hajó-allegóriának, már jön az újabb költői kép, amelynek középpontjában természetesen a magyar miniszterelnök áll:

Orbán Viktor is hiába látja már magát, ahogy zsebre dugott kézzel, inglyukában leszakított tulipánnal bevonul Brüsszelbe és lelöki a trónról saját néppárti vezetőtársait, nem lesz Európa új vezetője. Soha nem lesz az. De az európai békeprojekt és a magyar emberek biztonságát garantáló Európai Unió részbeni szétverője még lehet. Dolgozik rajta, az biztos.  

Ujhelyi fröcsögése végén azt is kijelenti:

Az Európai Unió biztosan nem marad jelenlegi formájában. Mi, európai demokraták is meg akarjuk változtatni prioritásait, működését, döntéshozatali mechanizmusait. (…) A magyar választóknak azt kell mérlegelnie, hogy kiket akarnak az európai döntéshozatal egyik fontos fórumába, az Európai Parlamentbe küldeni

– írja Ujhelyi. Ebben kivételesen még igaza is van, erre érdemes gondolni: kap-e még öt évet az az irányvonal, amelyet mások mellett Ujhelyi István, Niedermüller Péter és Jávor Benedek testesít meg. A választópolgárok arról is dönthetnek, delegálják-e ismét azokat, akik az ország feljelentgetésével, gyalázásával vannak elfoglalva brüsszeli munkájuk során.