Ujhelyi István a Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatón az uniós csúcson született döntésekről azt mondta: Orbán Viktor 4:0-ás vereséget szenvedett, Magyarország a továbbjutáshoz elégséges döntetlent ért el.

Hirdetés

Véleménye szerint a magyar kormányfő az Országgyűlés múlt heti határozatában foglalt négy pont egyikét sem tudta teljesíteni.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Orbán Viktor azt akarta elérni, hogy „megszabaduljon a feje fölött lebegő jogállamisági vizsgálattól”, azaz csak egyhangú döntés esetén lehessen egy kormánnyal szemben jogállamisági vizsgálatot indítani.

Hozzátette: a magyar miniszterelnök teljes vereséget szenvedett ebben Magyarország szerencséjére, hiszen olyan megállapodás született, amely a tagállamokat az uniós szabályok betartására és arra kötelezi, hogy a forrásokat a jogállami követelményeknek megfelelően költsék el.

Korábban írtuk

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor „blokkoló kisebbséget” sem tud létrehozni az ilyen döntések megakadályozására, hiszen „az Orbánhoz sokszor dörgölőző, hasonszőrű illiberális” politikusok nincsenek annyian, hogy a döntést meg tudják akadályozni.

Teljes kudarcként értékelte azt a magyar törekvést is, hogy a civil szervezetek ne kaphassanak uniós forrásokat, ez ugyanis nem került bele a megállapodás szövegébe.

A szocialista képviselő szerint Magyarország „Orbán miatt és az elmúlt évek kormányzati hazugságai miatt” nem kap, annyi pénzt a koronavírus-járvány utáni újjáépítési alapból, mint amennyit szeretne.

Kifejtette: a Next Generation EU nevű, 750 milliárd eurós csomag elosztásakor a legnagyobb súllyal a munkanélküliségi adatokat veszik figyelembe. Görögország és Portugália azért kap több pénzt, mert kormányaik nem hazudtak a 2015-2019 közötti foglalkoztatási adatokról – mondta Ujhelyi István.

Úgy összegzett: Magyarország Orbán Viktor politikájának köszönhetően veszített sok milliárd eurót, a miniszterelnöknek jelentősen rosszabb megállapodást sikerült kötnie, mint az előző költségvetési ciklusban, és nagyságrendekkel kevesebb forrást alkudott ki, mint az utolsó szocialista kormányok.

Sajtótájékoztató az Európai Tanács megállapodása kapcsán.

Gepostet von Ujhelyi István dr. am Dienstag, 21. Juli 2020