Valamennyi RMDSZ-es vezetésű Maros megyei önkormányzat támogatást nyújt a vízzel elárasztott, majd 2014-ben összeomlott bözödújfalusi katolikus templom újjáépítéséhez – írta hétfői számában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

A bözödi templom az MTI 2007-es fotóján

Erről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által vezetett Maros megyei önkormányzatok költségvetési kérdésekről tartott hét végi egyeztetésén született döntés. Ennek értelmében valamennyi önkormányzat 15 ezer lejjel (egymillió forint) járul hozzá az építkezéshez. Az elöljárók úgy vélték, hogy a költségvetési megszorítások ellenére segítik az építkezést, mert ez Maros megye egyik fontos magyar közösségi ügye.

„Büszke vagyok kollégáimra” – idézte a Krónika Péter Ferencet, a Maros megyei önkormányzat és az RMDSZ Maros megyei szervezete elnökét. Az elnök hozzátette, az összefogásnak hagyományt szeretnének teremteni Maros megyében, és minden évben lesz egy kiemelten támogatott Maros megyei magyar ügy.

Ez az olvasói fotó 2013 tavaszán készült a templomról

A vízzel elárasztott egykori Bözödújfalu közigazgatásilag Erdőszentgyörgy városhoz tartozik. Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta, a 38 Maros megyei önkormányzat felajánlása az építkezés összköltségének kicsivel több mint felét teszi ki. Hozzátette: továbbra is várják az adományokat az építkezéshez.

A polgármester szerint a javítási munkálatok miatt tavaly leeresztett bözödújfalusi víztározó feltöltése folyamatban van. Csapadékos téli időjárás esetén a vízszint május táján érheti el a templom szintjét. Úgy vélte, jó esély van arra, hogy ez előtt megépítsék azt a részt, amely később víz alá kerül.

Az egykori katolikus templom helyére olyan létesítményt terveztek, amely az egykori település valamennyi felekezetét képviselné. A tervek szerint 32 cölöpre építik fel a templomhajó falait és a tornyot úgy, hogy a padlószint a vízszint fölé kerüljön. A torony kiállítások, a hajó falai által közrezárt fedetlen tér pedig rendezvények helyszíne lehet. Az építményt hídon tennék megközelíthetővé a partról.

Az egykori Bözödújfalu vízzel elárasztott római katolikus temploma 2014. június 29-én omlott össze.

A leomlott római katolikus templom maradványai az MTI 2014-es felvételén

A Ceausescu-diktatúra utolsó éveiben kezdték építeni azt a 625 méter hosszú és 28 méter magas gátat, amely a Küsmöd patak vízét duzzasztotta meg Erdőszentgyörgy közelében. A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre Bözödújfalu helyén, a vízből kiemelkedő templomtorony azonban a romániai falurombolás szimbólumává vált. A víztározó már a rendszerváltozás után, 1994-ben nyelte el teljesen Bözödújfalut, amelynek lakóit korábban a szomszédos településekre költöztették.

MTI