A rendezvénysorozat a klasszikus és kortárs gitárzene legnagyobb hazai, nemzetközi szinten is elismert seregszemléje, amelyre a nemzetközi gitárélet krémjét valamint legígéretesebb fiatal művészeit hívták meg a szervezők.

A fesztivált Roland Dyens francia gitárművész-zeneszerző koncertje nyitja meg. Az egy hetes rendezvény ideje alatt 19.-én hallhatjuk még Aniello Desiderio olasz gitárművészt, akit ”IL FENOMENO” névvel illet a sajtó és a következőket írták róla: „…a hangszín lélegzetelállító változásai, az akrobatikus arpeggiok, valamint egyedülálló ragyogás és elegancia… épp, mint egy Ferrari.” 20.-án fellép a fiatal, de már 17 nemzetközi verseny győztese Anabel Montesinos művésznő Spanyolországból, valamint a Marco Tamayo Kubából. Június 21.-én Magyarország jeles képviselőjéé a színpad, Eötvös József Liszt-díjas gitárművész koncertje lesz, kinek Goldberg Variációk című átirata az évszázad átirataként vonult be a gitárirodalomba.

A fesztivál második felében, a világ egyik kiemelkedő, briliáns technikájú gitárvirtuózát Marcin Dylla hallhatjuk az Anna Grand Hotel Dísztermében. A tizennyolcszoros világverseny győzelemmel rendelkező művész Lengyelországból érkezik. Különleges showműsort garantál június 23.-án a Brazíliából érkező Celso Machado, aki két világzenei és egy filmzenei díjjal is büszkélkedhet. Ígéretes fiatal magyar gitárosokat is hallhatunk a fesztiválon. Június 24.-én a 11 éves Szalai Lotti aki a Lengyelországi Sanokban 3. helyezést ért el, valamint Tóth Melinda, aki rövid ideje tért haza Brüsszelből, ahol tanulmányait folytatta, és a Pármai Nemzetközi Gitárversenyen 1 helyezést ért el. A rendezvény június 25.-én 21:00 órakor egy fergeteges Flamenco Esttel zárul, táncosokkal, énekkel, gitárral, ritmussal. Délelőttönként mesterkurzusok, hangszer és kottakiállítás valamint vásár várja az érdeklődőket. Az esti koncertek helyszíne a megújult Vaszary Villa, a Kisfaludy Galéria, a patinás Anna Grand Hotel Díszterme, és a Flamenco

Estnek a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ ad otthont.

Az esti koncertekre a belépőjegy ára 1.500 forint, a Flamenco Est 2.500 Forint.

A többi program látogatása ingyenes. További információ: www.balatongitar.hu