A Jobbik egyelőre nem, az LMP viszont beadta a derekát, így elmegy a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett ellenzéki egyeztetésre. A DK elnöke egyebek mellett arról akar megállapodni, hogy a kisebbségbe kerülő Fidesszel senki se működjön együtt – írja a Magyar Idők.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A napilap szerint felidézte a Jobbik szóvivőjének szavait: „Erkölcsi, morális és taktikai oka is van annak, hogy Vona Gábor nem fogadta el Gyurcsány Ferenc meghívását”. Mirkóczki Ádám az ATV-ben hangoztatta: „a Jobbik szavazótábora megbomlana, ha egy asztalhoz ülnének a DK-val, így a kormányváltás lehetősége sokkal többet veszítene egy ilyen egyeztetéssel, mint amennyit nyerne”. A szóvivő szerint Gyurcsány Ferenc a legnagyobb játékos a baloldalon, aki kiválóan machinálja az ellenzéki pártokat.

A Jobbik elutasítása ellenére Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy tárgyalni kell és meg kell állapodni arról, hogy csak egy jelöltet állítsanak az ellenzéki pártok a Fidesszel szemben. – Nem azt kívánom, hogy a választók büntessék meg a Jobbikot, hanem azt, hogy értessék meg a párt vezetésével: nem lesznek többségben 2018-ban. Koalícióra vagyunk kényszerítve legalább a tárgyalás szintjén – jelentette ki a DK elnöke pénteken a Hír TV-ben.

Gyurcsány Ferenc aktuális szervezkedéséről bővebben a Magyar Idők cikkében olvashatnak.

demokrata.hu