Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államokban már az 1950-es évek közepétől kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy a dohányzás súlyosan károsítja az egészséget, mivel a második világháborúból visszatért és ott aktív dohányossá váló amerikai veteránok körében kimagasló volt a rákos megbetegedések száma. A problémát azonban súlyosbította, hogy a dohányipar marketingje ekkor már az élet minden területére beférkőzött. Nemcsak az 1964-es tokiói olimpia atlétái, hanem orvosok, sőt még a későbbi amerikai elnök, Ronald Reagan is reklámozott újsághirdetésekben cigarettát. Ezzel a dohányzás az amerikai életforma elfogadott része lett. 

A fiatalok a legveszélyeztetettebbek

Az 1970-es évekre az USA-ban egyre többen hallatták hangjukat a dohánylobbival szemben. A függőség népegészségügyi kockázata hatalmasra dagadt, ezért az Amerikai Rákellenes Szövetség 1977-ben országos szintre emelte a Great American Smokeoutot (magyar fordításban: „Ne gyújts rá”).

A kutatások alátámasztották, hogy a fiatalok jóval érzékenyebbek a dohányzással kapcsolatos reklámokra, és a dohányipari marketingnek való kitettségük kétszeresére növeli annak az esélyét, hogy 18 éves koruk előtt dohányterméket fogyasszanak. Márpedig ha valaki 25 éves kora előtt nem próbálja ki a dohányzást, akkor drasztikusan lecsökken annak az esélye, hogy rászokjon.

November harmadik csütörtöke az akaraterő ünnepe

A statisztikák azt mutatják, hogy tíz dohányos közül hét boldogan abbahagyná káros szenvedélyét, azonban a mentális és fizikai függőségtől nagyon nehéz megszabadulni. Ezért a „Ne gyújts rá!” világnap azt kéri tőled, hogy kezdetnek 24 órára legyél elég erős ahhoz, hogy szembeszállj a nikotinnal. Minden út egy kis lépéssel kezdődik. Hiszen ha tartósan nikotinmentes maradsz, akkor jó eséllyel tizennégy évvel tovább fogsz élni. A dohányzásellenes kampányok eddig főleg a füstmentességről szóltak, azonban napjainkra már egyértelművé vált, hogy az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek is ugyanolyan veszélyesek, ha nem károsabbak. 

A nikotin rabságából kivezető út

A nikotin a dohánynövényekben található stimuláns, amely a véráramba jutva tíz másodpercen belül elkezd hatni az agyban, átmeneti öröm- és koncentrációérzést kiváltva. Sok szakember ma már ugyanolyan addiktív anyagnak tekinti, mint a kokaint, vagy éppen a heroint, és a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a dohányipar átalakulásával az igazi veszélyt a nikotin jelenti, mivel az e-cigarettában és a hevített dohánytermékekben továbbra is megtalálható. A leszokási folyamat nagyon nehéz, hazánkban átlagosan a dohányosoknak csak 28 százaléka próbálkozik meg felhagyni halálos szenvedélyével, de csak 15 százalék jár tartós sikerrel. 

Minden út egyetlen lépéssel kezdődik. Egyetlen nap nikotin nélkül és akár 14 évvel tovább élhetsz. Ez a weboldal segít elindulni: www.leteszemacigit.hu