A gyáli Csík Ágnes és két gyermeke feje fölül 370 ezer forint hiteltartozás miatt akarják elvenni a fedelet. Tartozásukat azért nem tudták kiegyenlíteni, mert a gyermekit egyedül nevelő asszony munkanélkülivé vált, egészségileg lerobbant, és most munkába állt lánya igyekszik előteremteni a pénzt a részlet törlesztéséhez, de az összeg előteremtése időt vesz igénybe.

A veszprémi Horváth Zoltán négytagú családját szerdán készül kilakoltatni a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt, miután értékének a felén adta el az adós otthonát. „Én nem kibújni akarok a hitelem visszafizetése alól, hanem egy korrekt elszámolással a hitel és családi házam értéke közötti 15 millió Ft-t szeretném megkapni, hogy 52 évesen ne az utcára kelljen mennem a családommal együtt” – írta a mérnök.

Horváth Zoltán tájékoztatása szerint a Seychelles-szigeteken bejegyzett Korona Kredit Jelzálog Zrt. ellen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is vizsgálatot folytat.

A szigetszentmiklósi Nagy Katalintól másfél milliót követel a Magyar Jelzáloghitel Bank, miközben a havi részleteket sem tudja törleszteni – tudatta maga az érintett. „Újságíró vagyok, nincs munkám, járok takarítani, hogy ne haljunk éhen. Szégyen vagy mégsem, mi most félünk. Én készülök feladni, értse, ahogy akarja, mert nem bírom a terhet egyedül, és nincs hová mennünk, nem látok megoldást” – írta a bajba jutott anya.

A szigetszentmiklósi polgármesteri hivatal pénzhiányra hivatkozva elutasította kérését, hogy az önkormányzat éljen elővásárlási jogával, vegye meg a lakást, ők pedig bérlőként bennmaradhassanak.

A Magyar Szociális Fórum jogi eligazításban részesítette a megkeresőket, és ügyüket a nyilvánosság elé tárta. Simó Endre hozzáfűzte: A kilakoltatások és az árverések azért folytatódhatnak Magyarországon, mert az alapprobléma megoldatlan. Az ingatlanok árverezésének új feltételeiről szóló kormányrendelet nem akadálya a további kilakoltatásoknak, és nem orvosolja az önhibájukon kívül reménytelen helyzetbe került családok helyzetét. Anyagi áldozatokat is felvállaló állami program híján nem akadályozható meg a tömeges eladósodás, sem pedig a további tömeges otthonvesztést.