A 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű szociális önkéntes akcióban az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány Magyarország fiatalságát hívja összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért és a környezetükért. A felhívásra a program honlapján (http://72ora.oki-iroda.hu) lehet jelentkezni – áll a szervezők közleményében.

Az önkéntesek kisebb vagy nagyobb csoportokban regisztrálhatnak az alapítvány oldalán, majd a koordinátorok a jelentkezők életkorát, munkabírását és egyéb szempontokat figyelembe véve választják ki számukra azokat a feladatokat, amelyeket el fognak végezni. Aki egyénileg regisztrál, azt beosztják a számára legmegfelelőbb csoportba.

Ebben az évben az önkéntesek többek között szervezhetnek programokat időseknek, rászoruló fiataloknak, vagy nyújthatnak számukra több formában segítséget, takaríthatnak erdőt, szedhetnek szemetet köztereken, ültethetnek fát, végezhetnek különböző felújítási munkálatokat.

A program elsődleges célja, hogy a fiatalok közhasznú tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, láthatóvá tegye az ifjúsági közösségekben folyó önkéntes munkát, növelje annak elismertségét és népszerűségét, valamint rámutasson, mire képesek a fiatalok, ha összefognak.

A 72 óra kompromisszumok nélkül kezdeményezés Németországból indult 2002-ben, azóta évente számos környező országban sikerrel rendezik meg. Magyarország 2006-ban csatlakozott először a háromnapos összefogáshoz, akkor még csak Szombathelyen és Győrben, 2007 óta azonban már országszerte szerveznek akciókat.

Tavaly Magyarországon mintegy 8000 fiatal vett részt a programban, akkor egyebek mellett fogyatékkal élők otthonába látogattak el, kerekesszékesekkel kirándultak, elhagyatott temetői sírokat gondoztak, és kórházakban fekvő gyerekekkel is foglalkoztak.

(MTI)