Hirdetés

A belépő nélkül látogatható Nyitott Főzdék Napjának célja, hogy az érdeklődők megismerhessék a közelükben működő kisüzemeket, illetve a sörkészítés csínjáról-bínjáról az alapanyagoktól a technológiákon át a változatos palettáig. Utóbbi tudatosítását szolgálja, hogy idén először kiemelt sörtípusa is lesz az eseménynek, jelesül a hopláger. Ezek a sörök külön jelölést kapnak a Nyitott Főzdék Napja helyszínein.

– Ez egyszerre utal a magyar sörforradalom kezdeteire és a jelenlegi trendekre. A hidegkomlós láger sörök hamar népszerűséget hoztak az ezt készítő főzdéknek valamivel több mint tíz évvel ezelőtt. Az India Pale Lagernek is nevezett italok olyan hagyományos alsóerjesztésű sörök, amelyeket főzés után úgynevezett hidegkomlózással, többnyire speciális aromakomlókkal ízesítenek. A termékek így egyszerre hordozzák a lágerekre jellemző, frisstítő jegyeket és az újhullámos sörök intenzív, gyümölcsös komlóaromáit – mondja Knap Gábor, a Beerporn.hu sörmagazin főszerkesztője.

A Nyitott Főzdék Napjának helyszínein a sörkóstolás és –vásárlás mellett a látogatók betekinthetnek a főzdék működésébe, melyek közül több újdonságokkal is készül, legyen szó kézműves sajtról, párlatokról, regionális eredetű ínyencségekről. A főzdék főként szabadtéri eseményekre hívják az érdeklődőket, betartva a hatályos járványvédelmi intézkedéseket. A részletes programok és a résztvevő kisüzemek listája a www.nyitottfozdek.hu oldalon érhető el.

Korábban írtuk