Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Folytatódik az aláírásgyűjtés a Kohé­ziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés, vagy ahogy mindenki emlegeti, a székely petíció sikeréért. A kezdeményezést tavaly május 7-én indította el a Székely Nemzeti Tanács, de sokáig nem történt előrelépés. Az év elején még úgy tűnt, csúnya bukás lesz a vége, ám január végén kézbe vette a népszerűsítést Pesty László producer és kampánycsapata, nagypénteken ütős kampányba kezdtek, egyszerre nyitva meg az össze online felület, az irdala.hu, Twitter-, Facebook-, Insta­gram-, YouTube-oldalakat. Bár mindössze huszonhét nap volt hátra a határidő végéig, mégis megtörtént a csoda, és összegyűlt az egymillió online aláírás, ezenfelül további 250 ezer papíron. 

Hirdetés

Ez még mind kevés lett volna, mivel csupán három országban, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon sikerült az előírt limitet átlépni. Ám a koronavírusra való tekintettel az Európai Parlament július 9-én jóváhagyta az európai polgári kezdeményezésekhez szükséges aláírások összegyűjtésére vonatkozó határidők visszamenőleges meghosszabbítását, vagyis új esélyt kapott a székely petíció. Pesty László és csapata ekkor magasabbra tette a lécet, és azt ígérték, egymillió helyett kétmillió aláírást tesznek le Brüsszel asztalára, hét helyett pedig tíz országban teljesítik a szükséges aláírási limitet.

–  Van egy harmadik vállalásunk is, hogy az egész európai kulturális és politikai térben kommunikáljuk azt a tényt, hogy mi, székelyek még létezünk – teszi hozzá lapunknak Pesty László.

A kampányfőnök azt is elárulja, óriásit fejlődött a kampánycsapat május 7. óta nemcsak létszámban, de összetételben is.

Korábban írtuk

–  Online aktivisták hatalmas hálózatát építjük már öt hete, becsléseink szerint Európa-szerte már több mint negyvenezren működünk egymással szoftveres összeköttetésben Spanyolországtól Svédországig, Bretagne-tól Székelyudvarhelyig – mondja a kampány vezetője. Ám ez még csupán a kezdet, jelenleg még csak a domináns közösségi médiafelületeken tűntek fel, de ez hamarosan megváltozik.

Meg akarnak jelenni a TikTokon, sőt olyan, hazánkban kevésé ismert felületeken is, mint a Vkontakte. Mindez kisebb offline kiegészítésekkel fut majd. 

–  Sok kis regionális nyelvi tartalommal jelentkezünk, ezekkel például a katalán, balti orosz, vagy a horvátországi szerb érdeklődőket célozzuk meg, bevonunk specialistákat és cégeket is. Emellett együtt fogunk dolgozni olyan celebritásokkal, sportolókkal, popsztárokkal, színészekkel és rendezőkkel, akik egész Európában ismertek, közösségimédia-követőik pedig tömeges aláírást generálhatnak – állítja Pesty László, hozzátéve, hogy máris nagy a nyüzsgés a kampány körül.

Korábban például elterjedt a hír, hogy Hosszú Katinka lesz a nemzetközi kampány reklámarca, és bár az úszólegenda sokat segített a tavaszi kampányhajrában, ezúttal a hír korai, még csak tárgyalnak vele. Ahogy egyébként Renée Zellwegerrel is, valamint nehézsúlyú profi bokszolókkal, akik szélesebb tömegek előtt ismertek.

A profi kampány mellett ezúttal is szerepet kaphat az összefogás ereje. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a napokban levélben fordult a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökéhez, Pajna Zoltánhoz, illetve felhívással élt az összes magyarországi településhez. Mint írta, a megyei önkormányzatnak jó kapcsolatai vannak több ausztriai, németországi, horvátországi és szlovéniai területen, településen, ezeket lehetne mozgósítani. Ezért a Baranya Megyei Önkormányzat arra kéri a megyei és települési önkormányzatokat, hogy testvérmegyei, testvérvárosi kapcsolataik révén is segítsék a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének sikerre vitelét.

–  Ez nagyon erős kapcsolati tőke, ha sikerül mobilizálni, akár önmagában is elég lehet a sikerhez. Hatalmas erő rejlik az önkormányzatok testvérvárosi és megyei hálózatában, és ha sikerülne kihasználni ennek a szerteágazó kapcsolatrendszerét, akkor az sokat lendíthetne a petíció nemzetközi kampányán és további, legalább négy országban is összegyűlhetne a jogszabályban meghatározott aláírásszám november hetedikéig – mondta a Demokratának Őri László.

Persze a siker azon is múlik, mennyire élők a települések testvérvárosi összeköttetései, de legfőképpen azon, hány településvezető vállalja majd, hogy mozgósítja kapcsolatait a székelyek érdekében. Az eddigi eredmények biztatóak, már most tucatszám érkeznek a pozitív visszajelzések. Végre megmozdult az önkormányzati világ, reménykedik a kezdeményezés ötletgazdája.