Erről Mirkóczki Ádám és Volner János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselői az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben írnak. A Jobbik csütörtökön még az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vizsgálatát szorgalmazta.

A politikusok szerint amennyiben a WikiLeaks-levélben hivatkozott hírszerző cég állításai igaznak bizonyulnak, akkor Magyarország szuverenitását súlyosan sértő idegen beavatkozás történt. A Gyurcsány-kormány egyes tagjainak büntetőjogi felelősségét, valamint a hazaárulás bűntettének gyanúját is megalapozná, ha kétséget kizáróan beigazolódik, hogy az idegen fegyveres erők 2006 őszén kormányzati engedéllyel tartózkodtak Magyarország területén, és esetleg a brutális rendőrségi cselekményekben is részt vettek – írták.

A WikiLeaks által közzétett, a Stratfor amerikai hírszerző cégre hivatkozó dokumentumában az olvasható, hogy „2006 őszén a szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc idején egy izraeli repülőgép landolt Budapest repülőterén, 120 katonával a fedélzetén, hogy +terrorelhárító gyakorlatot+ végezzenek. A magyar média nem számolt be ennek az egységnek a távozásáról. Ugyanakkor feltűnő, hogy ebben az időben az alapvetően békés 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján a megemlékezéseket fekete maszkos, azonosító nélküli rendőrök brutálisan szétverték”. Az Origo hírportál csütörtökön este megszólaltatta az amerikai hírszerző cég magyar elemzőjét, aki szerint egyszerű feltételezésen, nem pedig valamilyen titkos információn alapul az az állítás, hogy izraeli katonák vettek volna részt a 2006-os budapesti rendőrattakokban.

(MTI)