Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 2022. március 31-én
Hirdetés

A cél, hogy a magyar katonák a lehető legnagyobb létszámban térhessenek vissza a gyakorlóterekre, de egyéb kötelezettségeiket is el tudják látni – nyilatkozta a Mandinernek adott interjújában Ruszin-Szendi Romulusz. A Magyar Honvédség parancsnoka a hazai haderőfejlesztési programról elmondta, a rendelkezésre álló erőknek a lehető legrövidebb időn belül bevetésre készen kell állniuk, vagyis le kell rövidíteni az ennek eléréséhez szükséges időt – írja a Magyar Nemzet.

Ezzel párhuzamosan, az aktuális helyzethez igazodva – feldolgozva természetesen a szomszédban zajló háború tapasztalatait is – újragondoljuk a harceljárásokat a leghatékonyabb kiképzés érdekében. Fel kell gyorsítanunk a technikai eszközök beszerzését is, éppen a napokban biztosított a kormány plusz anyagi erőforrást a katonák egyéni felszerelésének egységesítésére – idézi Ruszin-Szendi Romuluszt a Magyar Nemzet.

Az altábornagy beszámolt arról is, hogy a honvédelmi alapot azért hozta létre a kormány, hogy a haderőfejlesztés az infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére se álljon le.

Az idén és jövőre az alapból mintegy 65 milliárd forintot fordítunk a fejlesztésekre, többek között az egyéni felszerelésekre is

– rögzítette. Ruszin-Szendi Romulusz kiemelte, a jelenlegi helyzetben, amikor a szomszédban háború dúl, valamint a déli határon is egyre súlyosabb a helyzet, már mindenki érti, miért van szükség ütőképes haderőre, miért kell költeni a saját biztonságunkra.

Számunkra Magyarország biztonságának megőrzése a legfontosabb, ehhez azonban védelmi képességeink fejlesztésére van szükség

– fogalmazott.

Jelezte továbbá, hogy a Honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik alappillére az, hogy a katonai hivatás egyet jelentsen a megbízható jövedelemmel és kiszámítható életpályával. Emiatt a katonák évről évre illetményemelést kaptak, jött a fegyverpénznek is nevezett hathavi fizetés egy összegben, szeptemberben ismét illetményemelés lesz, ez a tendencia pedig 2024-ben is folytatódni fog.

Az altábornagy kiemelte, jelenleg tizenegyezer felett van a tartalékos összlétszám, és azok, akik komolyan gondolják, és munkahelyük mellett időt szakítanak rá, ugyanolyan kiképzésben részesülnek, mint a szerződéses katonák, és ugyanolyan feladatokat is osztanak rájuk.

A Magyar Honvédség parancsnoka arról is beszélt, ha a háború eszkalálódna, a NATO egésze azonnal és rendkívül erélyesen reagálna a megoldás érdekében. „Nincs széthúzás, nincsenek félreértések: teljes egység van” – jelezte.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk