A 2011. január 15-én, szombaton kezdődő programsorozat 16 előadást foglal magába, amelyet Budapesten és hat vidéki egyetemi városban hallgathatnak meg az érdeklődők, a témákhoz kapcsolódó 48 televíziós műsort pedig előreláthatólag a televíziós csatornák sugározzák.

– A Magyar Tudományos Akadémia a világhírű magyar kutatók felismeréseinek bemutatásával, a tudomány hitelességével és a tudós gondolkodás különleges szépségével hív meg mindenkit a valóban fontos kérdések, és a bizalmat adó, felelős válaszok világába – e szavakkal indította útjára a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA és a Magyar Telekom által alapított Mindentudás Egyeteme programsorozat folytatását. Pálinkás József a Norvég Alap támogatásával felélesztett eseménysorral kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia közfeladatai között a világszínvonalú kutatások mellett fontos ezen eredmények hiteles és közérthető tolmácsolása a közösség, a nemzet minden tagja számára. – A tények, az összefüggések és az eredmények alkalmazhatóságának sokrétű, izgalmas feldolgozásával az érdeklődő résztvevők közelebb kerülnek azokhoz a problémákhoz és megoldásokhoz, amelyek mindennapjainkat és közös kilátásainkat meghatározzák – hangsúlyozta az elnök az előadások fontosságát, rámutatva: az MTA a kiváló tehetségek és az értéket teremtő tudás képviseletével indítja el a Mindentudás Egyetemének új folyamát.

Pálinkás József nyomatékosította, hogy az Akadémia örömmel tesz eleget azon közfeladatának, hogy a világszínvonalú kutatási eredményeket hitelesen és közérthetően tolmácsolja. – A korábbi évek sikeres Mindentudás Egyeteme jól ellátta ezt a feladatot. Azt szeretnénk, hogy a megújulva most elindított Mindentudás Egyeteme is sikeresen és hitelesen tegye ezt. Az MTA elnökeként bízom abban, hogy a kiemelkedő tudományos műhelyek vezető kutatóinak előadásai nyomán sok-sok fiatal kedvet érez majd a természet- és társadalomtudományok műveléséhez és választja a kutatói pályát.

– Ez az egyedülálló és mindenki számára elérhető program jó példája annak, hogy a társadalmi felelősségvállalásban is figyelembe vesszük az ország érdekeit – hangsúlyozta a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. – A tudomány népszerűsítésével és az oktatás támogatásával is hozzá kívánunk járulni a digitális felzárkózáshoz, a társadalmi esélyegyenlőség és a fenntartható fejlődés erősítéséhez, ezáltal Magyarország versenyképességének javításához – világította meg a programsorozat jelentőségét a másik alapító részéről Christopher Mattheisen.

A magyarországi tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb programsorozatának folytatásában az elkövetkezendő hetekben nemzetközileg ismert magyar kutatók adnak számot a többi közt a lelki egészségről, az alváskutatás és a genomika legújabb eredményeiről, az asztrobiológia, a nanotechnológia és az őssejt-kutatás izgalmas kérdéseiről. A jól bevált tantermi előadások televíziós felvételeit egy-egy, az adott tudományos eredmény különféle kutatás-fejlesztési vonatkozásait, gyakorlati hasznosulásait bemutató filmösszeállítás, valamint a téma társadalmi, erkölcsi vagy világnézeti összefüggéseit boncolgató kerekasztal-beszélgetés felvétele kíséri, amelyekben a témák iránt érdeklődő civilek is megszólalnak. A 16 előadáshoz kapcsolódóan összesen 48 televíziós műsor készül, amelyeket a tervek szerint a nézők március és június között követhetnek nyomon a televíziós csatornákon.

Elsőként Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a Notre Dame Egyetem (Egyesült Államok) beszámolóját hallgathatják meg az érdeklődők a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épületében, január 15-én. A tengerentúlról kifejezetten ez alkalomból hazalátogató professzor az emberi viselkedés dinamikájának kiszámíthatóságáról tart előadást a budapesti közönségnek.

Az előadássorozat négy átfogó témát ölel fel: az élet, a környezet, a társadalom és a jövő kérdéseit – mutatta be a programsorozatot Rényi András, a Mindentudás Egyeteme 2.0 programsorozat főszerkesztője. Az események az interneten is követhetők lesznek: a mindentudas.hu honlap élőben közvetíti azokat. A tudomány iránt érdeklődők a megújult oldalon kérdéseket tehetnek fel az egyes témákhoz kapcsolódóan, de akár vitát is kezdeményezhetnek. A látogatók tananyagot is letölthetnek az internetes oldalról, és így fejleszthetik tudásukat, sőt tesztelhetik is azt.

Az előadások ingyenesen látogathatók, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A budapesti 10, valamint a debreceni, a miskolci, a pécsi, a soproni, a szegedi és a veszprémi előadásokra a mindentudas.hu oldalon a jelentkezhetnek az érdeklődők.