Az országgyűlési választások két fordulója között, április 22-én kezdi meg másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla Kulcsár Attila és 23 vádlott-társa perének tárgyalását – tudta meg Ruttner György ügyvédtől a Népszabadság. A 2003 nyarán Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének megveretését és a Pannonplast állami pénzek felhasználásával történt szabálytalan felvásárlását követően indult nyomozás azt állapította meg, hogy Kulcsár Attila, a Kereskedelmi és Hitelbank sem érettségivel, sem brókervizsgával nem rendelkező „brókere” és üzletág-igazgatója több mint húszmilliárdot sikkasztott a bank brókercége VIP ügyfeleitől, és ezzel több mint nyolcmilliárd forint kárt okozott a banknak.

Első fokon a bíróság Kulcsárt nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. Felmentette ugyanakkor a bank vezérigazgatóját, Rejtő E. Tibort, noha – mint az a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezéséből kiderült – a nyomozás adatai szerint egyes ügyfeleknek bizonyíthatóan ő mutatta be Kulcsárt, ami cáfolja azt az elsőfokú bíróság által is elfogadott állítást, amely szerint ő a bank mit sem sejtő igazgatójaként maga is a csaló bróker áldozata lenne.

Rejtő esetében a bűnösség megállapítását, Kulcsár vonatkozásában a minősítés újra- és átértékelését kérte a főügyészség. Tekintettel arra, hogy az elsőfokú eljárásban az ügyben érintett ügyvédek szerint számos, „hatályon kívül helyezésre okot adó” eljárási hiba történt, a fellebbviteli főügyészség az ítélet hatályon kívül helyezését kérte. A Fővárosi Ítélőtábla öt tárgyalási napot tűzött ki, ami hozzáértők szerint azt sejteti, hogy a bíróság az iratok áttanulmányozása után hajlik az ügyészség álláspontját elfogadni.

(Népszabadság)