Az eljárási törvény értelmében annál a közfeladatot ellátó személynél, akit országgyűlésiképviselő-jelöltsége miatt mentelmi jog védett, nem automatikusan indul újra a büntetőeljárás, hanem arról a nyomozást végző ügyészség felette szerve dönt. Az ügyészség az OVB hivatalos értesítése után azonnal újraindította a nyomozást.

Hatvanit és a kerület több szocialista és szabad demokrata vezetőjét hűtlen kezeléssel gyanúsítják az Andrássy út és környékén értékesített önkormányzati ingatlanok ügyében. A Magyar Nemzet szerint tovább gördülhet a terézvárosi ingatlanpanama: elképzelhető, hogy gyanúsítottként hallgatják majd ki az MSZP-s Kékesi Tibort is.

Ugyanakkor a Fővárosi Főügyészség még nem kapta meg az OVB-határozatot, ezért a választás miatt felfüggesztett gyanúsításról várhatóan csak a jövő héten dönthetnek. Hatvanit ugyanis korábban az úgynevezett kerékbilincselési vesztegetési ügyben a Budapesti Nyomozó Főügyészség is meggyanúsította felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel.

És még sokan mások

Megszűnik a védettsége Szilvásy György volt titokminiszternek is, akit az UD Zrt.-ügyben hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítottak meg. Ugyanígy eljárás indulhat a parlamentből kihulló MDF-es politikusok, Herényi Károly és Dávid Ibolya ellen is.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest a következő napokban hallgathatják ki gyanúsítottként. Ő egyébként a pénteki Blikknek úgy nyilatkozott, hogy „Nem akarok elmenekülni, állok az igazságszolgáltatás elé … Vissza akarom szerezni a becsületemet. Azt akarom, hogy kiderüljön az igazság. El fogom mondani, hogy mit tettem és mit nem tettem. Nem kerülhet elő olyan bizonyíték, amely a bűnösségemet bizonyítaná, mert ami nem történt meg, azt nem lehet bizonyítani.”

Az egykori MSZP-s főpolgármester-helyettes azt mondta, bármikor bizonyítani tudja ártatlanságát, hiszen se döntési, se utasítási jogköre nem volt semmilyen kérdésben.

(Index)