Fotó: MTI/Ruprech Judit
Urnabontás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskolában kialakított 051. számú szavazókörben 2024. június 9-én.
Hirdetés

Korábban a Magyar Nemzet már beszámolt arról, hogy Újpesten a 6-os számú egyéni választó körzetben a baloldal újraszámlálást kezdeményezett. Wintermantel Zsolt, a budapesti Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett, hogy ebben az egyéni választókörzetben szoros eredmény mellett szerezte meg a győzelmet, habár a polgármesteri címet nem sikerült visszanyernie.

Ma a delegáltunk megdöbbenve tapasztalta, hogy bár még döntés nem született arról, hogy újraszámlálják-e a szavazatokat, egyes szavazóköri dobozok lezárása nem volt sértetlen, azokba bele lehetett nyúlni! – hívta fel a figyelmet csütörtökön Wintermantel Zsolt.

Az RTL Híradója arról számolt be, hogy egy budai kerületben már nemcsak leadták, hanem össze is számolták az érvénytelen szavazatokat. Hozzátették: Vitézy Dávid javára plusz 13, Karácsony Gergelynek pedig plusz 2 érvényes szavazatot találtak a korábban érvénytelennek nyilvánított szavazatok között.

A csatorna azt is közölte, hogy bár pénteken lezajlik az újraszámlálás, aznap még nem várható végleges eredmény, arról ugyanis csak keddig kell határozatot hozni. Azután, ha a jelöltek ezt nem fogadják el, a Kúriához fordulhatnak, és még a Kúria döntése ellen is lehet jogorvoslatot kérni az Alkotmánybíróságtól.

Korábban írtuk

A Világgazdaság emlékeztet: a Nemzeti Választási Bizottság szerdán 12 igen szavazattal, négy szavazat ellenében döntött az újraszámlálásról. Ahogyan azt a Világgazdaság is megírta, szerdán 15:30-kor benyújtotta fellebbezését Vitézy Dávid a Fővárosi Választási Irodának. Vitézy Dávid szerdán nagyjából egyórás sajtótájékoztatót tartott, amelyen részletesen ismertette, mi történt az elmúlt 67 órában.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, és bejelentette, hogy akár ő, akár Vitézy Dávid nyer, az újraszámlálás után mindenképpen szeretne új választást. Szerinte „nagyon könnyű” az érvénytelen szavazatból csak egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni.

(forrás)