Az LMP mellett a Jobbik is a szavazatok újraszámolásáról beszél a bukott választás után.
Fotó: MTI, archív, illusztráció

LMP: nehezen kerülhető el az összes szavazat újraszámolása 

Özönlenek az LMP-hez a választási jogsértésre utaló panaszok, amelyek hátterét a párt feltárná – mondta keddi sajtótájékoztatóján Szél Bernadett társelnök. A társelnökségről már lemondott Hadházy Ákos szerint ezek miatt nehezen kerülhető el az összes szavazat újraszámlálása.

Szél Bernadett kijelentette: jogászaik folyamatosan próbálják feltárni a vitatott eseteket, amelyek közül a saját környezetében, Pest megye 2-es választókörében tapasztaltakat hozta példaként, ahol vizsgálni kell a listás és az egyéni szavazataik közötti jelentős eltérés okát. 

Szerinte át kell tekinteni kell azt is, országosan mekkora a gond a választás tisztaságával kapcsolatban. Ehhez még várják a részletes adatokat a választási szervektől. Nézni fogják a szavazáson megjelentek, de nem szavazók számát is, azok ugyanis lánccsalásra utalnak – mondta. 

Vannak olyan körzetek, ahol nem volt ellenzéki delegált a szavazatszámlálók között, mint mondta, ezekben szerintük független megfigyelő jelenlétében kell újraszámolni a voksokat. „Amennyiben ezt nem fogják hagyni, akkor meg fogjuk szervezni, hogy ellenzéki képviselők mehessenek az újraszámláláshoz”.

Hadházy Ákos úgy fogalmazott: nyilvánvalónak tűnik, hogy tömegesen történtek csalások, a kérdés, hogy a központi nyilvántartásba beavatkoztak-e. Zavarba ejtőnek minősítette a vasárnap délelőtti programleállást, programváltás, és mint mondta, rendkívül lassan jöttek az eredmények a választás éjszakáján. 

Még a Fidesz tagjaként szerzett tapasztalataira alapozva azt állította: a kormánypárt már a választások megkezdése után néhány órával meg tudja saccolni a várható eredményeket. A Kubatov-lista létező lista, amin minden választópolgár rajta van – jelentette ki -, és mindenkit annak megfelelően tartanak nyilván rajta, hogyan közreműködött korábban a párt akcióiban. 

„Ez alapján a Fidesz pontosan be tudja azonosítani mindannyiunkról, hogy kire várható a szavazatunk” – folytatta. Hozzátette: a Fidesz szavazóköri biztosai le szokták adni a már szavazók listáját. Szerinte mindezek alapján nem lesz elkerülhető a szavazatok teljes körű újraszámolása. 

Szél Bernadett kérdést kapott arról, felelősnek érzi-e magát az ellenzék sikertelenségéért. „Természetesen érzem a felelősséget, egy hatalmas arculcsapás volt az, ami történt vasárnap” – kezdte válaszát. Teljes, előrehozott tisztújítást kért emiatt – folytatta -, amin maga is megmérettetik. 

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a várhatóan mandátumhoz jutó képviselőjük, Ungár Péter megvásárolná a Magyar Nemzet napilapot, Szél Bernadett azt mondta: úgy tudja, politikustársa egyetlen célja, hogy a médium ne kerüljön a propagandamédia kezére. 

Arra a felvetésre, hogy Schiffer András korábbi társelnök jogi eljárást helyezett kilátása utódja kijelentései miatt, amely szerint Schiffer András fenyegette volna a visszalépőket, Hadházy Ákos azt mondta: „a Fidesz minden korrupcióinfóm után nagyon hasonlóan szokott nyilatkozni”, de a feljelentések általában nem szoktak bekövetkezni. „Azt hiszem, itt sem fog bekövetkezni és itt sem hazudtam” – felelte. 

Az LMP belső feszültségeit érintő kérdésre Szél Bernadett azt felelte: a párt egységes a célja megvalósításában, ennek módjában valóban voltak feszültségek. Ez a párt korábban sosem folytatott olyan szövetségi politikát, mint most, és valóban voltak, akik szerint ezt máshogy kellett volna. Kijelentette ugyanakkor: minden döntést az országos politikai tanács többségével és az elnökség támogatásával hozták. 

Hadházy Ákos hangsúlyozta: „semmilyen önállóskodás” nem volt, amit az LMP tett, az mind többségi döntés alapján történt. 

Azzal kapcsolatban, hogy lemond-e parlamenti mandátumáról, azt felelte: ebben a kérdésben még nem hozott döntést, de megfelelő időben meghozza azt. 

Vona Gábor Jobbik-elnök távozásával kapcsolatban Szél Bernadett sajnálatát fejezte ki, és, mint mondta, reméli, hogy a Jobbik nem fog szélsőjobboldali párttá válni. 

Jobbik-szóvivő: újraszámoltatják a szavazatokat, ahol visszaélés érhető tetten

A Jobbik újraszámoltatja a szavazatokat azokban a választókörzetekben, ahol visszaélés érhető tetten – közölte az ellenzéki párt elnökségének döntését Jakab Péter szóvivő kedden Budapesten.

Mint mondta, képviselőik és jelöltjeik összevetik a szavazóköri jegyzőkönyvek és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatait.

Értékelése szerint az a közvélekedés az országban, hogy a Fidesz elcsalta a választást, szerinte a kormánypártiaknak nemcsak arról kellett dönteni, hogy képviselők lesznek-e, hanem arról is, hogy börtönbe kerülnek-e.

A szóvivő azt is mondta, tudták, hogy a Fidesz „minden aljas eszközt felhasznál” a győzelem érdekében; számítottak szavazók szállítására, élelmiszercsomagok osztására, közalkalmazottak megfenyegetésére, illetve arra, hogy az ukrán határon könnyebben jöhettek át a kettős állampolgárok.

Hozzátette, úgy tűnik, hogy a párt „extra segítséget” is kaphatott az NVI-től, amelynek vezetője, Pálffy Ilona egykori fideszes helyettes államtitkár.

Bírálta, hogy az iroda szervere többször megbénult, az urnazárás után órákig nem publikáltak részeredményt, az utolsó fél órában pedig az adatbázis szerint 170-180 ezer szavazat eltűnt.

Jakab Péter példaként beszélt arról, volt olyan, hogy a jegyzőkönyv szerint a Jobbikra leadott 66 szavazatot egy kamupárt neve mellett könyvelték el, illetve olyan is, ahol pártja nulla szavazatot kapott listán, míg a NET párt 122-t.

A szóvivőt kérdezték arról, vitatja-e a végeredményt. Azt felelte, ha csalás gyanúja érhető tetten, akkor meg kell kérdőjelezni azt, ugyanis egyéni mandátumok sorsát is befolyásolhatja egy „megmagyarázhatatlannak tűnő baki”.

Vona Gábor lemondásával kapcsolatban azt mondta: a leköszönő elnök minden tényt mérlegelt, tudomásul kell venni a döntését. A teljes elnökség lemondása nincs napirenden – tette hozzá.

Szintén kérdésre azt is elmondta: az új elnökről tisztújításon döntenek, a kongresszus pedig szavazatával kijelöli azt az irányt, amelyet a pártnak szán a következő években. A néppártosodásról szólva úgy fogalmazott, a 2003-as alapító okirat eleve ezt az irányt jelöli ki, mivel rögzíti, hogy a párt a nemzet egészét képviseli.

Megkérdezték a Magyar Nemzet és a Lánchíd rádió megszűnéséről is, amit a magyar sajtószabadság fekete napjaként minősített. Kifejtette: azok az orgánumok, amelyekkel szemben a Jobbik sorozatosan nyer sajtópereket, állami támogatást kapnak, amelyek pedig „a sajtószabadság utolsó bástyáiként megpróbálnak hitelesen tájékoztatni”, azok olyan anyagi helyzetbe kerülnek, hogy „le kell húzniuk a rolót”.

(MTI)