Fotó: shutterstock.com/wellphoto (illusztráció)
Hirdetés

A pályázaton az alábbi tematikus irányokra fókuszáló képzési csoportokba nyerhetnek felvételt: tartalomkészítés alapjai (későbbi specializálódással), rádiós újságírás, televíziós újságírás, online újságírás, kulturális újságírás, kulturális szakíró, kritikus.

Külhoni újságírókat elbírálás szerint vesznek fel a megjelölt képzési csoportok valamelyikébe.

A nyertes pályázók a 2019-2020-as képzési ciklusban jelentős összegű ösztöndíjban részesülnek, melynek feltétele a foglalkozásokon való részvétel. Az oktatás nagy hangsúlyt helyez a gyakorlati tapasztalatszerzésre, ennek érdekében a hallgatók műhelymunkákon, intézménylátogatásokon és szakmai tapasztalatcseréken is részt vesznek. A képzés során a legkorszerűbb technikai feltételeket biztosítják.

– Ebben a programban több mint 90 százalékos gyakorlati munkával számolunk, az elméleti ismereteket pedig ehhez adjuk hozzá. Nyilván ennek megfelelően alakul az értékelési rendszer is – mondta a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. honlapján megjelent interjúban a print és online sajtó szakirány vezető oktatója. 

Dr. Toót-Holló Tamás hozzátette: a támogatás feltétele nem csupán a foglalkozásokon való rendszeres részvétel, hanem főként a minőségi, produktív jelenlét, amit havi szinten mérnek és értékelnek.

– A teljesítménymérés másik célja értelemszerűen a megfelelő munkamorál és fegyelem megalapozása is, hiszen egy napilap, rádió vagy televízió szerkesztőségében már élesben kell alkalmazniuk tudásukat, csapatmunkában való jártasságukat, rendszerint igen feszes tempóban.

Toót-Holló Tamás a képzés céljáról így nyilatkozott: 

– A mennyiség önmagában nem lehet minőségjelző, ezt a mindennapi életből is tudjuk, de a szakmai életben a napi gyakorlat minduntalan igazolja. Gyakorló médiaszakemberként két éve kellett összeállítanom egy teljesen új online szerkesztőséget, akkor szembesültem a munkaerőpiaci, tudáspiaci helyzettel ezen a téren. Vannak nagyon jó részképességekkel és résztudással rendelkező diplomás fiatalok, de az alapokkal szinte mindenkinél gond van, ami főként azoknak a programoknak a hibája, amelyek szerint tanulták az újságírást. Mindegyikük írt szakdolgozatot, esetleg publikált már cikket, akár kamerát is tud kezelni, de többségük szakmailag még nem érett a szerkesztőségi munkára. Amikor konkrétan meg kell írni egy hírt, ki kell emelni a lényeget, érzékelni kell a hírértéket, sokan elakadnak.

A Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. újságíróképzésére 2019. október 1-jén 24 óráig lehet jelentkezni elektronikus úton. A feltételekről, a beadandó dokumentumokról és a képzés részleteiről az ntgn.hu oldalon található információ.