Az Európai Parlament, illetve az unió kilenc tagállama is támogatja a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárást. A Humenonline.hu cikke szerint tizenkét ukrán civil szervezet is közleményt adott ki, amelyben a többi európai országot is arra buzdítják, hogy álljanak ki a bírósági eljárás mellett és a „Kreml-inspirálta” magyar törvény ellen. Véleményük szerint az Európai Bizottság által indított per lehetőség a tagállamoknak arra, hogy megállítsák a Kreml ideológiájának és játékszabályainak terjedését az unión belül.

Hirdetés

„Ukrán civil szervezetekként felszólítjuk az Euró­pai Unió tagállamait, hogy avatkozzanak be az Európai Bizottság által az orosz propagandaellenes törvény magyar változata ellen indított perbe. A törvény azt a pusztító és gyilkos ideo­lógiát terjeszti, amelyet a Kreml évtizedek óta hirdet” – állítják a közleményben. A civil szervezetek úgy látják, hogy e veszélyes ideológiák első magvait az Európai Unión belül is elhintik. „Orbán Viktor kormánya 2021-ben bevezette a propagandaellenes törvény saját változatát. Azóta Orbán az LMBTQ+ személyeket összemossa a pedofilokkal, és a Kreml játékszabályait alkalmazza, hogy cenzúrázza az ország szexuális és nemi kisebbségeit” – szögezik le.

Az ukrajnai civil szerveztek mellett a hazai LMBTQ-szervezetek is az uniós tagállamok csatlakozását sürgetik, a nemzetközi összefogáshoz pedig a Forbidden Colours oldalán indított petícióval toborozzák az országokat. A petíciót az európai szervezet mellett a Háttér Társaság, a Budapest ­Pride és a Reclaim Europe jegyzi. A tagállamok március 27-ig csatlakozhatnak az Európai Unió Bírósága előtti perhez.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.

Korábban írtuk