Fotó: Wikimedia Commons
Hirdetés

A Kyiv Independent Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesével, Olga Sztefanisinával készített interjút.

A politikus elmondta: az, hogy Ukrajnának ilyen gyorsan tagjelölti státuszt adtak, az elsősorban az Európai Unió érdeke volt, így akartak ugyanis jelezni, hogy igenis fontos szereplők a nagyhatalmak játszmájában. Sztefanisina szerint Ukrajna „vonzó partner” az EU számára nehézipara és mezőgazdasága miatt.

A lapban külön bekezdést szentelnek a magyar-ukrán kapcsolatoknak, elsősorban természetesen a külhoni magyar kisebbségek helyzetére kihegyezve. Az EU irányába tett ukrán vállalások közé tartozik a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése is, azonban ezen vállalásokban nagyon kevés konkrétum szerepel.

A lap szerint Orbán Viktor „langymeleg” hozzáállást tanúsított Oroszország és Vlagyimir Putyin irányába, emellett megemlítik a nemzetközi hírnevet befutó nagy-magyarországos sálat is.

Korábban írtuk

Olga Sztefanisina elmondta: „elmondhatom, hogy Magyarország mindig is támogatta Ukrajna uniós integrációját”.

„Tudjuk, hogy vannak hiányosságok a magyar nyelvoktatást érintően. Ukrajna tud megoldást találni erre a kérdésre” – fogalmazott, hozzátéve, „nem zárhatjuk ki, hogy az egész ügyet Magyarország politikai eszközként fogja használni”.