A tanácsülésen a résztvevők megvitatták az energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló rendelet tervezetét, tanácsi következtetéseket fogadtak el az Európai Tanács 2011. február 4-i ülésén megvitatott témákról majd az Európai Szemeszterben érintett tanácsi formációkkal összhangban felmérték a kiemelt energetikai célokkal kapcsolatos előrehaladást. Az egyéb napirendi pontok között meghallgatták a Bizottság „Megújuló energia: A 2020-ra szóló célkitűzés teljesítése terén tett előrehaladás”-ról szóló közleményét, és Günther Oettinger uniós biztos tájékoztatását a Déli Gázfolyosóval kapcsolatos legújabb fejleményekről és a továbbhaladás lehetséges irányáról. Az Energia Tanács ülésével párhuzamosan született meg a döntés a Líbia ellen életbe léptetendő szankciókról is – ezt a soros elnökség képviseletében Fellegi Tamás jelentette be a délutáni sajtótájékoztató keretében.

A tanácsülést követően az energiaügyi miniszterek és az Európai Bizottság képviselője munkaebéden vettek részt. Ezen a résztvevők meghallgatták az egységes belső energiapiaccal kapcsolatos bizottsági álláspontot, megvitatták a Nemzetközi Energia Ügynökség 2011 szeptemberében megüresedő főigazgatói posztjával kapcsolatos álláspontjukat, szót ejtettek az Energia Karta főtitkári pozíciójával kapcsolatos kérdésekről és áttekintették az Észak-Afrikában kialakult politikai helyzetnek az uniós tagállamok energiabiztonságára gyakorolt hatásait.

Az észak-afrikai helyzettel kapcsolatban a miniszterek egyetértettek a Nemzetközi Energia Ügynökség azon véleményével, miszerint az fő olajtermelő országok rendelkezésére álló kitermelési lehetőségek, a meglévő készletek és a hatékonyan működő előrejelzési rendszer együttesen képesek a kitermelési visszaesések kezelésére. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy a helyzet hatással van egyes tagállamok energiaellátására a miniszterek egyetértettek abban, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel kell kísérniük a történéseket és amennyiben az szükségessé válna élniük kell a közös fellépés eszközével és a szolidraritási mechanizmusok nyújtotta lehetőségekkel.

Fellegi Tamás a délutáni sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Európai Unió többek között fegyverembargót vezet be Líbia ellen és az ENSZ BT szombati határozatán túlmenően elrendeli azoknak az eszközöknek a szállítási tilalmát is, amelyeket a lakosság elleni erőszakos fellépések esetében lehet igénybe venni. A tagországok utazási tilalmat vezetnek be a líbiai rezsim több vezetője – köztük Kadhafi ezredes és öt családtagja – tekintetében. Az említett intézkedéseken túl zárolják számos líbiai személy európai bankokban nyitott számláit és vagyonát.

Az Energia Tanács ülését követően Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter találkozott Connie Hedegaard klímaügyi biztossal, akivel az Európai Bizottság által március elején bemutatásra kerülő dekarbonizációs útiterv ütemezéséről egyeztetett.

A nap folyamán sor került egy kétoldalú magyar-szlovén megbeszélésre is, amelyen Kovács Pál energetikai helyettes államtitkár és Janez Kopac szlovén energiaügyi főigazgató a két ország energetikai együttműködésének lehetőségeit vitatta meg.